Francia külügyminiszter

2020.01.10. 10:42

Irán egy-két éven belül atomfegyverre tehet szert

Az Unió külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák, mit tehetnének a Washington és Teherán közötti feszültség enyhítése érdekében.

Irán egy-két éven belül atomfegyverre tehet szert, ha továbbra sem tartja magát a 2015-ben kötött nukleáris egyezményhez – közölte Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken.

A tárcavezető aláhúzta: ez nem opció.

A 2015-ös többhatalmi atomalkut 2018 májusában Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta, arra hivatkozva, hogy Irán nem tartja magát az abban foglalt kötelezettségeihez. A Nemzetközi Atomeneria-ügynökség (NAÜ) akkor nem talált arra utaló jelet, hogy az iszlám köztársaság megszegné az egyezményt.

Egy évvel később Irán is jelezte, hogy fokozatosan kivonja magát a szerződés alól, ha annak többi aláírója nem tesz valamit a visszaállított amerikai szankciók hatásának ellensúlyozására. Január 5-én pedig bejelentette, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, és folytatni fogja az urándúsítást, amelyet technikai igényeitől tesz függővé.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák, mit tehetnének a Washington és Teherán közötti feszültség enyhítése érdekében.

Le Drian egyúttal jelezte, hogy Franciaország kész közreműködni a Teherán közelében lezuhant ukrán utasszállító repülőgép ügyében zajló nyomozásban.

„Fontos, hogy a lehető legtöbb dolgot mielőbb tisztázzuk” – tette hozzá az RTL francia rádióadónak nyilatkozó politikus, aki nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a történteket illetően.

Franciaország részvételét a nyomozásban Farhad Parvares szorgalmazta, aki Irán képviselője a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnél (ICAO). Le Drian elmondta, hogy egyelőre nem érkezett hivatalos felkérés a párizsi kormányhoz az ügyben.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök előző nap hírszerzési információkra hivatkozva azt mondta: nagyon valószínű, hogy iráni föld-levegő rakéta találta el szerdán Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet. Kanada 63 állampolgárát veszítette el a katasztrófában, a rajta utazó 176 utasból 138 Kanadába utazott volna tovább.

Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, amelyek szerinte az Irán elleni pszichológiai hadviselés részei. Rabiei elmondta: minden olyan ország, amelynek állampolgára utazott a gépen, küldhet szakértőket Iránba, a Boeing pedig kifejezetten kérte, hogy bekapcsolódhasson a feketedobozok információinak feldolgozásába.

Le Drian emellett az Iránban bebörtönzött két francia kutató szabadon engedéséért is szót emelt. A külügyminiszter önkényesnek és elfogadhatatlannak nevezte fogva tartásukat, és úgy vélte, hogy szabadon engedésük jelentős gesztus lenne a jelenlegi feszült helyzetben.

Fariba Adelkhaht és Roland Marchalt, a párizsi Sciences Po egyetem szakértőit júniusban vetették börtönbe kémkedés, rendszerellenes propaganda terjesztése és a nemzetbiztonságra jelentett fenyegetés miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában