a tragédia körülményei

2019.05.31. 08:03

Szakértő: kizárt, hogy a nagy hajó kapitánya nem észlelte a Hableányt

A budai oldalról a Margit híd felvételén egyértelműen látszott, hogy a Hableány hajó nem az ütközés előtt fordult a kabinos személyhajó elé, hanem annak következtében – fogalmazott Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke.

Bencsik Attila a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kiemelte: a hídpillérek között felgyorsul sodrás, ezáltal pedig csökken a nyomás. Ez azt jelenti, hogy a csökkenő nyomás a két hajót egymás felé húzza.

Véleményem szerint a kabinos személyhajónak meg kellett volna várnia, amíg a kishajó áthalad a pillérek között

- fogalmazott.

Bencsik Attila elmondta: egyáltalán nem tudott korrigálni a Hableány kapitánya. A tömegénél fogva egy negyven tonnás hajó nem igazán tud mit kezdeni egy ezer tonnás hajóval.

Földi-Kovács Andrea azon kérdésére, miként lehetséges, hogy másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány Bencsik Attila úgy fogalmazott: egyszerűen maga alá darálta a nagy hajó.

Magasabban van a kabinos hajónak az orra. Megborította, megfordította és maga alá szorította a Hableányt. A relatív sebességkülönbség is láthatóan nagy volt

- magyarázta.

Bencsik Attila kizártnak tartja, hogy a kabinos hajó kapitánya nem észlelte a Hableányt. Egyrészt annyira nem voltak rosszak a látási körülmények, hiszen a Duna túloldaláról a kamerák fel tudták venni a tragédiát. Ezen kívül a műszaki navigációs berendezések is rendelkezésre álltak. Minden nagy hajón van egy olyan radar, mely pontosan mutatja a környezetükben lévő összes hajó helyzetét, mozgását, irányát és célállomását.

Kizártnak tartom, hogy a kapitány ezt nem észlelte, ha figyelt a munkájára.

- jelentette ki.

Hozzátette: a hajókra felszerelt radarok felvételei fölülnézetből mutatják majd meg az ütközés körülményeit, melyekből egyértelműen meg lehet majd állapítani azt, amit a kamerák csalóka képeiből még csak feltételezni lehet.

Bencsik Attila elmondása szerint azoknak, akik bent tartózkodtak a hajóban minimális esélye volt a túlélésre, hiszen néhány másodpercük volt, hogy esetleg mentőövért nyúljanak.

Mire feleszméltek arra, milyen helyzetben vannak, addigra megtörtént a baj

- emelte ki.

A teljes beszélgetés:

Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Dunán, a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet. Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a turistahajó roncsait. A Magyar Honvédség hadihajója és búvárok érkeztek a helyszínre. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában