Iszlám állam

2018.05.09. 20:03

Öt dzsihadista parancsnokot fogott el az iraki hírszerzés

A szervezet katonai szempontból valóban vereséget szenvedett, de a mai napig fenyegetést jelent Irakra.

Az iraki hírszerzés elfogta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet öt parancsnokát, miután átcsalták őket Irakba a szomszédos Szíriából – jelentette az iraki állami televízió szerdán.

A tévé nem osztott meg további információkat, későbbre ígért részleteket.

Haider al-Abádi iraki kormányfő a múlt hónapban leszögezte, hogy országa megteszi a szükséges lépéseket, ha biztonsági fenyegetést észlel a dzsihadisták részéről.

Az iraki légierő az utóbbi időben több támadást is végrehajtott a dzsihadista szervezet szíriai állásai ellen, legutóbb április közepén.

Abádi tavaly decemberben hirdette ki az Irak háromnegyedét 2014-ben lerohanó Iszlám Állam felett aratott győzelmet. A dzsihadista szervezet katonai szempontból valóban vereséget szenvedett, de a mai napig fenyegetést jelent Irakra, főként a szíriai határ menti területeken. Az Iszlám Állam áttért a gerilla hadviselésre, továbbra is követ el szórványos támadásokat.

A dzsihadisták az iszlám és a Korán általuk értelmezett szabályainak véres érvényesítése mellett a szombati iraki parlamenti választások akadályozására törekszik.

A szervezet egyik szóvivője április közepén kijelentette: a dzsihadisták egyaránt célba veszik a választóhelyiségeket és a voksolókat. A szélsőséges szunnita terroristák külön megfenyegették a többségében síita ország szunnita lakosságát.

A törékeny iraki biztonsági helyzet miatt Bagdad 24 órára lezárja szárazföldi határátkelőit és repülőtereit a május 12-i szavazás előtt – közölte a választás biztonságáért felelős iraki bizottság szerdán.

A zárlatot péntek hajnalban léptetik hatályba, ami alatt a biztonsági erők is felhagynak a tartományok közti utazással, és szigorúan korlátozzák a járműközlekedést.

Ezek is érdekelhetik