Családbarát ország

2018.03.02. 14:12

Elsődlegesen fontos az óvodafejlesztési program

Növelte az óvodai rendszer terhelését az, hogy az eddigi öt- helyett háromévesen kötelező óvodába adni a gyerekeket, ezért prioritásként kell kezelni az óvodai kapacitások bővítését, az óvodák felújítását

A fokozott terhelést kezelendő a kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül prioritásként kezeli az óvodai kapacitások bővítését, az óvodák felújítását – mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Debrecenben, sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos a felújítás alatt lévő nagyerdei óvoda épületében tartott tájékoztatón kiemelte: a TOP 1200 milliárd forintos keretének mindegy húsz százalékát fordítják az országban óvodák korszerűsítésére, bővítésére, illetve új óvodák építésére.

A miniszter emlékeztetett: a kormány 2018-ra meghirdette a családok évét.

„Szeretnénk családbarát országot építeni” – tette hozzá, kiemelve, hogy ezt szolgálják a különféle jóléti intézkedések, a családi adókedvezmények, és a gyermekvállalás terheinek csökkentése.

Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, jelenleg már évi 78 milliárdot biztosítanak erre a célra az önkormányzatokon keresztül.

Kitért arra is: az ellenzék nem szavazta meg azt a javaslatot, amely alapján a nők negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ami szerinte azt jelenti, hogy egy kormányváltás után eltörölnék ezt az intézkedést.

Arról is beszélt, hogy

a magyar nők szívesen vállalnak gyereket, az elmúlt nyolc évben 1,24-ről 1,48-ra emelkedett az egy nőre eső gyermekszám.

Kósa Lajos visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint a kormány csökkentette volna a kötelező iskolába járási időt, mint mondta, csak az a különbség, hogy most nem 5-től 18 éves korig, hanem 3-tól 16 éves korig tart.

A tárca nélküli miniszter fontos programnak nevezte a népességcsökkenés megállítását, s örömmel nyugtázta, hogy Budapest, Győr és Székesfehérvár mellett Debrecen is benne van abban a négy városban, ahol bővül a népesség.

Az óvodafejlesztési program kapcsán azt is megjegyezte, hogy „az óvodákat magunknak építjük, ahová magyar szülők magyar gyerekei járnak”, majd Bécs példáját említette, ahol már több a migráns hátterű gyerek az oktatási intézményekben, mint az osztrák.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: a hajdú-bihari megyeszékhely 33 óvodájának csaknem felét újítják fel, amire az elkövetkező két évben az Új Főnix terv keretében 2,7 milliárd forintot fordítanak.

A nagyerdei óvoda kívül-belül megújul: több mint 300 millió forintból átalakítják át a csoportszobákat, megnövelik a tornaszoba területét és jelentős energetikai korszerűsítést is megvalósítanak – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában