megfigyelés

2018.01.18. 06:58

Japán kutatóműholdat bocsátott fel csütörtökön az Ucsinura űrállomásról

Az ASNARO-2 típusú műholdat az Epsilon, szilárd hajtóanyagú hordozórakéta szállította, amely a pályára állítás után rendben levált. Az eszköz feladata a Föld felszínét vizsgálni.

Ez már a harmadik alkalom, hogy a JAXA, a japán űrhivatal Epsilon hordozórakétával állított Föld körüli pályára műholdat. Használatát az magyarázza, hogy lényegesen olcsóbb, mint a korábban használt H2A típusú rakéta.

Az ASNARO-2, akárcsak az Epsilon, költségtakarékos űreszköz. Olyan optikai rendszerrel van felszerelve, amely képes a Föld felszínétől 500 kilométeres magasságból megfigyelni a kisebb tárgyakat, akár az egymétereseket is, igen nagy felbontású kamerájával.

Eredetileg tavaly novemberben kellett volna pályára állítani a műholdat, de különböző műszaki okok miatt ezt január 17-re halasztották.

Japán űrprogramjához általában a H2A típusú rakétát használja, minden egyes indítás azonban 90 millió amerikai dollárba (23,5 milliárd forint) kerül. Éppen ezért a JAXA azt tervezi, hogy 2023-ra kifejleszt egy másikat, amely jóval olcsóbb, a H-3-as típusút. Ezzel párhuzamosan folytatódik az Epsilon fejlesztése is, hogy meglegyen a felhasználható rakéták választéka.

Ezek is érdekelhetik