Ruby-per

2017.11.30. 22:28

Ismét vádat emeltek Berlusconi ellen

Ismét bíróság elé idézték Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt csütörtökön, akit azzal vádolnak, hogy kenőpénzeket fizetett tanúknak annak érdekében, hogy hamis vallomásokat tegyenek egy őt érintő, több éve húzódó büntetőjogi eljárásban.

Az úgynevezett Ruby-per egyik mozzanatáról van szó, amelyben a jobboldali volt kormányfőt és médiamágnást azzal vádolták, hogy 2010-ben, még miniszterelnöksége idején szexuális kapcsolatot létesített az akkor még kiskorú marokkói lánnyal, Karima el-Mahrouggal, akit a médiában csak Rubynak neveznek. A nyomozás során fényt derítettek arra, hogy Berlusconi „találkákat” szervezett kiskorú lányokkal egyik villájában.

A vád alapjául lehallgatott telefonbeszélgetések, illetve a volt miniszterelnök környezetéből származó információk, valamint egyes érintett lányok elmondásai szolgáltak.

A milánói ügyészség akkor a területileg illetékes sienai bírósághoz továbbította az ügyet, mivel az említett – a sajtóban csak „bunga-bunga partiknak” nevezett – összejövetelek az akkori kormányfő arcorei villájában zajlottak.

Öt és fél évvel ezelőtt az ügyészség kiderítette, hogy Berlusconi jelentős pénzösszegeket utalt át az e perben megidézett tanúknak. Állítólag 72 ezer eurót utalt át két táncosnő apjának a számlájára. Az ügyészek szerint egy harmadik nőt is kenőpénzzel (55 ezer eurót) korrumpált, így érve el azt, hogy hamisan tanúzzanak a Ruby-per tárgyalásán.

Két zenésznek is komoly összegeket fizetett ki ugyanebből a célból.

A 81 éves üzletember és politikus ellen csütörtökön azért emeltek vádat, mert hamis tanúzásra bírta Danilo Mariani zongoristát, aki állítólag jelen volt az Arcoréban rendezett „légyott partikon”. A zenész tanúvallomásában azt állította, hogy „még csak atyai ölelés sem történt” ezeken az eseményeken.

Berlusconi jobbközép Forza Italia pártja az utóbbi időben újra aktivizálódott az olasz politikai életben, maga a milliárdos üzletember is aktívan részt vesz a regionális választások előkampányában. A volt kormányfő nem rejti véka alá, hogy újra indulna a miniszterelnöki tisztségért a következő választásokon, ha nem tiltották volna el közhivatal viselésétől, miután vétkesnek találták csalás vádjában egyik vállalatával összefüggésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában