Fojtogató érzés

2017.11.29. 12:27

Állatkínzás miatt küldenek fogházba egy nagycserkeszi párt

Állatkínzás bűntette miatt nem jogerősen négy-négy hónap fogházbüntetésre ítélt a Nyíregyházi Járásbíróság szerdán egy nagycserkeszi férfit és nőt, akik túl szoros zsinórral kötötték meg kutyájukat, amivel végül az állat halálát okozták.

A bíróság végzése szerint az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak leghamarabb büntetésük kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadlábra.

Az ítéletet a vádlottak távollétében hozta meg a bíróság, mert a legutóbbi, szeptemberi tárgyaláson atrocitások érték őket a bíróság épületén kívül, és ezért engedélyezték távollétüket.

A tényállás szerint a család a keverék kutyát kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartotta házuk udvarában. Az állatnak nem volt egyedi azonosítója és oltási igazolványa, állatorvosi ellátást nem kapott és a ház udvarán elhelyezett, aljzat nélküli, oldalára fektetett fém hordóban lakott.

A vádlottak egyike úgy kötött zsinórt a kutya nyakára, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán folyamatosan, és a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.

A kötél miatt a kutya feje a többszörösére dagadt, az állapotáról egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot. Április 11-én, a rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit, lényegében ez a bőrdarab tartotta a fejét. Az igazságügyi állatorvos-szakértő szerint a nyakon lévő szoros zsinór miatt a vénás pangás az egész fejre kiterjedő ödémát okozott.

A családtól a kutyát az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki, de a gondos állatorvosi ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult.

A szerdai ítélethozatalon állatvédő szervezetek több aktivistája is részt vett. Az indoklásban a bíróság kifejtette, a kutya rossz állapota egyértelmű volt bárki számára, aki látta az állatot. A lesoványodott, bűzös, fájdalmai miatt folyamatosan szenvedő állatot először letagadta az elsőrendű vádlott, majd mégis elismerte, hogy van egy kutyája, de azt mondta, hogy már nem érdemes beoltatni, mert úgyis el fog pusztulni.

A vádlottak tudtak arról, hogy milyen állapotban van a kutya, de nem tettek semmit, gyakorlatilag hagyták volna elpusztulni – hangsúlyozta az indoklásban az elsőfokú bíróság.

A tárgyaláson az Állatbarát Alapítvány polgárjogi igényt is bejelentett.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész és a védő egyaránt három nap gondolkodási időt kért.

Borítókép: Facebook / Állatbarát Alapítvány 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában