1956

2017.10.23. 21:32

Több száz rendezvényen emlékeztek országszerte

Kormánytagok és ellenzéki politikusok is megemlékeztek az '56-os forradalom hőseiről, hangsúlyozva az általuk kivívott szabadság fontosságát.

A Terror Háza Múzeumnál Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója azt hangsúlyozta: feladataink közül a legfontosabb, hogy gyermekeinknek, unokáinknak „átadjuk a kínnal megszerzett tudást a szabadság természetéről”.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a forradalom évfordulója alkalmából a makóiaknak küldött üzenetében azt emelte ki: több mint egy emberöltőnyi fejlődést és szabadságot vettek el az országtól 1956 árulói.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Széna téri 1956-os emlékműnél tartott koszorúzás után azt mondta: ahogy 1956-ban, úgy ma is a nemzeti egység, az egységes kiállás a legfontosabb.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Rákóczi Szövetség műegyetemi megemlékezésén azt hangsúlyozta: 1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak, s azt a hitet adta, hogy a szovjet megszállás után a demokrácia útjára lépett.

Soltész Miklós. az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Lajosmizsén azt hangsúlyozta: a szabadságot kivívni és azt megőrizni csak mi, magyarok vagyunk képesek.

Potápi Árpád János a nemzetpolitikáért felelős államtitkár Dombóváron arra emlékeztetett: nemcsak a forradalmárokra, hanem az 1956 után meghurcolt emberekre is emlékezünk október 23-án.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), a Párbeszéd és a Szolidaritás egy-egy képviselője a fővárosban Nagy Imre mártír miniszterelnök II. kerületi házánál közösen koszorúzott.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta: a magyar nép akkor léphet előre igazán, ha nemcsak a külső elnyomó hatalmakkal szemben emeli fel a szavát, hanem a belső hatalom harácsolásával szemben is.

A Párbeszéd a Bibó-szobornál koszorúzott volna, a szakadó eső miatt azonban a rendezvényt áthelyezték egy, a Parlamenthez közeli kávézóba. Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje kiemelte, napjaink ellenzéki politikusai számára is fontos tanulság, hogy 1956-ban a „sokszínű” polgárok összefogtak.

Ugyanitt Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta: az Együtt abban hisz, hogy 2018 tavaszán „okos együttműködéssel meg lehet roppantani az Orbán-rezsimet, meg lehet akadályozni, hogy újabb Orbán-kormány alakuljon”, s minden pillanatban – a Párbeszéddel közös szövetségben – tisztességgel tekintenek az '56-os sokszínűségre.

Vona Gábor Jobbik-elnök pártja megemlékezésén a Corvin közben azt mondta: Magyarországot meg kell védeni a migrációtól, a kormányt le kell váltani, tagjait pedig kíméletlenül el kell számoltatni. A jobbikos politikus azt is megfogalmazta, hogy a továbbiakban nem számít, hogy ki jobb- és baloldali, az embereknek össze kell fogniuk.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök a pártja születésnapját is ünneplő rendezvényén kiemelte: aki elfordul 1956 lényegétől, az történelmileg súlyosan téved, politikailag pedig nem a szabadság, hanem a diktatúra oldalán áll.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje Debrecenben azt hangoztatta: a magyar nemzet szabadságra született. Arról is beszélt: szerinte minden esély megvan arra, hogy 2018-ban új időszámítás kezdődjön Magyarországon.

Miskolcon a Zsolcai kapui óvoda falán lévő, az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztető táblánál – ahogy az elmúlt években – idén is közösen koszorúztak a városi önkormányzat, a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, a Miskolci Egyetem, valamint vitézi rendek képviselői. Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: az 1956. október 23-a és november 4-e közötti tizenkét nap nemcsak a magyar történelem egyik legfontosabb fejezete, de világtörténelmi esemény is volt.

Salgótarjánban Fekete Zsolt szocialista polgármester azt mondta: a magyar nép számos fejezettel járult hozzá a szabadságért folytatott harcok történetéhez, de közülük talán az egyik legkiemelkedőbb 1956 volt.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész nap protokollmentes megemlékezéseket tartottak.

Az október 23-i nemzeti ünnep központi rendezvényei este a Millenárison a Szabadságkoncerttel érnek véget.

Borítófotó: Ünnepi műsor az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában