Franciaország

2017.10.06. 21:45

Tíz év börtönt kapott a „dzsihádmami”

A maximálisan kiszabható tíz év börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság azt az iszlám hitre áttért anyát, aki a végsőkig támogatta a Szíriában dzsihádistaként harcoló franciák egyik vezetőjének számító fiát.

Az 51 éves Christine Riviere 2013-ban és 2014-ben háromszor járt a fiánál Szíriában, és a vád szerint – „teljesen magának vallva az iszlamista ideológiát” – hozzájárult az Iszlám Állam dzsihadista szervezet logisztikai megerősítéséhez, elősegítve több fiatal nő eljutását fiához, Tyler Vilnushoz.

„Ahelyett, hogy megpróbálta volna a fiát jó útra téríteni, éppen ellenkezőleg, bátorította” – mondta az ítélet indoklásakor a bíró. A vád szerint a nő csinált „fegyvert a fiából” és az Iszlám Állam francia dzsihádistái kerítőnőjeként is tevékenykedett, többeknek küldött Európából feleségeket.

A bíróság elutasította a vádlott védekezését, miszerint ő csak a legkisebb fiának, Tyler Vilnusnak tett „szívességeket”, aki a szíriai francia fegyveres hálózatok egyik megszervezője volt.

A perben fényt derült a nő és az 1965-ben született kisebbik fia közötti elszakíthatatlan függőségi viszonyra. A fia 2011-ben, anyja pedig 2012-ben tért át a muzulmán hitre, és mindketten gyorsan radikalizálódtak, miközben a család többi tagja keresztény maradt.

A vád szerint a veszélyes nő célja az volt, hogy fiát függőségi viszonyban tartsa, és a dzsihádban látta meg a lehetőséget arra, hogy örökre egy „halhatatlan párt” alkosson vele. Ügyvédje, Thomas Klotz viszont teljesen elveszettnek írta le ügyfelét, akinek szerinte nagyon hiányos tudása van az iszlámról.

A nyomozók és a francia média által csak „dzsihádmaminak” nevezett nőt 2014. július 2-én tartóztatták le az idősebb fia, Leroy lakásán, ahonnan Szíriába készült utazni. Kihallgatásán azt mondta, hogy 2013 nyara és 2014 árpilis között azért járt rendszeresen Szíriába, hogy fia mellett maradjon, amíg az mártírként meg nem hal.

A perben a nő tagadta, hogy a dzsihadista szervezetet támogatta, és hogy harcolt a soraiban, jóllehet több Szíriában készült felvételen a kezében fegyverekkel látható. Az egyik, a Facebookra is felkerült felvételen a nő egy lefejezésen vesz részt. Ennek kapcsán Christine Riviere a perben azt mondta, hogy csak meg akarta mutatni az ottani valóságot.

Tyler Vilnus -, akit 2015 júliusban tartóztatták le Törökországban és jelenleg Franciaországban tartják fogva -, egy franciákból álló dzsihadista csoport vezetője volt Szíriában. Azzal vádolják, hogy tagja volt annak a szíriai sejtnek, amely megszervezte és elkövette 2015. november 13-án Párizsban a 130 áldozatot követelő iszlamista merényletsorozatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában