gyásszertartás

2017.10.25. 16:07

Temetik a több mint egy éve elhunyt uralkodót

Megkezdődött a 88 éves korában elhunyt thai uralkodó ötnapos temetési szertartása. Várhatóan százezrek fogják leróni kegyeletüket a több mint hét évtizeden át uralkodó Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) előtt.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

A tavaly október 13-án elhunyt király temetését egyetlen fia, Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) jelenlegi thai uralkodó vezetésével bonyolítják le buddhista szertartás szerint. IX. Ráma földi maradványait egy pompás, egy év alatt épült, 80 ezer négyzetméteres, aranyozott palotaszerű krematóriumban égetik el.

A trópusi meleg ellenére talpig feketébe öltözött gyászolók ezrei vártak arra szerdán, hogy beléphessenek a thaiföldi főváros, Bangkok történelmi és királyi negyedébe, ahol végső búcsút vesznek Aduljadedzstől. A gyászszertartásra az előzetes becslések szerint mintegy negyedmillió ember érkezik az elkövetkezendő napokban.

Az uralkodót csütörtökön hamvasztják el, a hamvait tartalmazó urnát pedig több ezer katona fogja kísérni és átszállítani egy 19. századi szekéren a bangkoki palota közelében található sírhoz.

Október 26-át, IX. Ráma hamvasztásának napját nemzeti emléknappá nyilvánították Thaiföldön.

A csütörtöki gyászszertartáson részt vesz többek között Zsófia spanyol királyné, Máxima holland királyné, Szilvia svéd királyné és Matild belga királyné. II. Erzsébet brit királynő fia, András yorki herceg fogja képviselni. Rajtuk kívül az ázsiai monarchiák vezetőire, köztük a bhutáni uralkodó jelenlétére is számítanak. Japánt Akihito japán császár egyik fia, Akisino herceg és felesége fogja képviselni.

A hamvasztási szertartást X. Ráma fogja vezetni.

Az ötnapos, buddhista temetési szertartás megszervezése csaknem egy évig tartott és 3 milliárd thai bátba (csaknem 24 milliárd forintba) került. A temetési szertartás október 29-ig tart.

Habár Thaiföldön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, IX. Ráma az egység jelképe volt a politikailag megosztott országban.

Borítókép: Bhumibol Aduljadedzs 2011. december 5-én

AFP PHOTO / Pairoj

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában