Iszlám világ

2017.10.30. 09:08

A nők előtt is megnyílnak a stadionok Szaúd-Arábiában

A járművezetési tilalom feloldása után Szaúd-Arábia a stadionokat is megnyitja a nők előtt. Rijád, Dzsidda és Dammam sportlétesítményei 2018 elejétől a immár a gyengébb nem képviselőit is fogadhatják - közölték a helyi hatóságok vasárnap a Twitteren.

A szunnita iszlám szélsőségesen konzervatív ágát követő Szaúd-Arábiában eddig tilos volt a nőknek a stadionokba lépniük. A hatóságok a múlt hónapban szakítottak először ezzel a hagyománnyal egy rijádi létesítményben, ahol a nők egy külön családi szektorban, a férfitársaságtól távol követhették a szaúdi nemzeti ünnep programját.

Szeptember végén Szalmán bin Abdel-Azíz király feloldotta a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat is. Az asszonyok jövő júniustól ülhetnek hivatalosan is volán mögé. Rijád döntését világszerte üdvözölték.

A vahhábita királyságban a nőkre számos korlátozás vonatkozik: például csak egy férfi hozzátartozó engedélyével tanulhatnak vagy utazhatnak.

A társadalom és gazdaság óvatos modernizálása a Vision 2030 nevű, átfogó reformprogram része. A változások motorja a 32 éves Mohammed bin Szalmán koronaherceg. A fiatal uralkodói sarj fel szeretné készíteni a monarchiát azokra az időkre, amikor elapadnak az olajból származó bevételek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában