Függetlenség vagy spanyol egység?

2017.10.09. 23:29

Feszült várakozás Katalóniában

A katalán parlament keddi rendkívüli ülésén akár Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is napirendre kerülhet. Barcelonában az elmúlt napokban a függetlenség és a spanyol egység mellett is ezrek tüntettek.

A katalán törvényhozás kedden délután hatkor ül össze, jelenleg ennek egyetlen napirendi pontja Carles Puigdemont katalán elnök felszólalása, amelyben értékeli az aktuális politikai helyzetet. A katalán elnök eddig nem tett olyan konkrét kijelentést, amely szerint kedden biztosan a parlament elé terjesztenék a függetlenségről szóló nyilatkozatot.

A hétfői nap a találgatások jegyében telt, a katalán függetlenségi pártok soraiból különböző nyilatkozatok érkeztek arról, hogy mi történhet majd kedden. Benet Salellas, a szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) nevű párt képviselője kijelentette:

„Nyertünk a referendumon, és kedden érvényesíteni kell az eredményeket”.

A politikus szerint nem lenne korrekt „elodázni” a katalán köztársaság kikiáltását, és pártja nem értené meg, ha ezt nem tennék meg kedden.

A katalán parlamentben 10 képviselővel rendelkező párt a függetlenséget támogatja, de nem tagja a katalán kormánynak. A spanyol sajtó szerint a CUP nyilatkozatával nyomást akar gyakorolni a kormányzó Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártszövetségre.

A kormány óvatosabb

A két katalán kormánypárt, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusai viszont jóval árnyaltabban fogalmaztak.

Marta Pascal, a PDeCAT képviselője a BBC-nek már egy szimbolikus nyilatkozatról beszélt, míg Sergi Sabria, ERC szóvivője azt mondta: Katalónia népe elnyerte a köztársaság jogát, és az kedden ölt formát.

Ramón Tremosa, a PDeCAT európai parlamenti képviselője az Onda Vasca rádióadónak viszont kifejtette:

azt várja, hogy kedden a katalán elnök kihirdeti a függetlenséget, ám annak végrehajtását felfüggesztik a nemzetközi elismerés megszerzéséig, ahogy az történt Szlovénia esetében.

A spanyol kormány minden eshetőségre felkészült – erről Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes nyilatkozott a COPE rádiónak, hangsúlyozva, hogy egy katalán függetlenségi nyilatkozat nem marad majd válasz nélkül.

A spanyol kormány szerint nem lesz függetlenség

„Meg fogjuk akadályozni Katalónia függetlenségét. Meghozzuk a szükséges intézkedéseket. Katalónia elszakadása nem fog megtörténni” – tolmácsolta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szavait Pablo Casado, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) szóvivője, aki összefoglalta a kormánypárt vezetőtestületének hétfői ülésén elhangzottakat. A kormány a Katalónia fölötti ellenőrzés szigorítását sem zárja ki.

Pablo Echenique, a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) szervezeti titkára hétfői megszólalásában egy új népszavazást követelt, ezúttal az állammal egyeztetve, mint az egyetlen lehetséges utat az ország egységének megőrzéséhez. Hibának nevezte a katalán függetlenség kinyilvánítását, és bírálta a spanyol kormányt, amiért nem tárgyalt a katalán kormánnyal.

Borítókép: Egy Spanyolország egysége mellett tüntető férfi Barcelonában. MTI/EPA/Felipe Trueba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában