válsághelyzet

2017.10.11. 07:50

Ég a borvidék, már tizenöt a halálos áldozatok száma

Az amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a lángoló Kaliforniát, és egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is.

Vasárnap óta lángol Kalifornia. Először a San Francisco környékén fekvő borvidék kapott lángra, s a helyzet az óta folyamatosan romlik; a tűz már 15 halálos áldozatot követelt, a Napa völgy, amely az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, csaknem teljesen a lángok martaléka lett. Egyedül Sonoma megyéből több mint 25 ezer embernek kellett elmenekülnie. A mostani tűzvészt Kalifornia történetében az ötödik legpusztítóbbként tartják számon.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. Az elmúlt 36 órában egyidejűleg 17 helyen pusztítottak bozóttüzek. Sonoma, Napa és Mendocino megyében a legnagyobb a pusztítás.

A San Francisco Chronicle című lap arról tudósított, hogy a lakóházak mellett szállodák és üzletek egész sora is leégett, a San Francisco belvárosában lakók és dolgozók közül sokan maszkot viselnek a füst miatt. Az egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy az elmúlt két napban 7,5 százalékkal megnőtt a komoly légzési nehézségek miatti sürgős orvosi esetek száma. Egyes iskolákban, éppen az erősen maró füst miatt, korlátozták a szabadtéri foglalkozásokat. San Franciscóban és környékén mintegy 200 ezer ember maradt áram nélkül.

A tűz vészes gyorsasággal terjed Kalifornia déli vidékei felé, várhatóan már szerdára virradóra eléri a Los Angelestől nem messze fekvő Anaheimet is. A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma is emelkedni fog.

Borítófotó: Tűzoltók próbálják vízsugárral megfékezni a kaliforniai Anaheim Hills közelében pusztító bozóttűz lángjait 2017. október 9-én. Jerry Brown kormányzó az állam három megyéjében, Napában, Sonomában és Yubában szükségállapotot hirdetett. (MTI/EPA/Eugen Garcia)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában