Ország-világ

2017.10.25. 23:02

A brit nők fele, a férfiak egyötöde lesz szexuális zaklatás áldozata a munkahelyén

A brit nők felét, a férfiak egyötödét éri szexuális zaklatás valamilyen formában a munkahelyén vagy az általa látogatott oktatási intézményben – derült ki a BBC Radio 5 megbízásából készült felmérésből, amelyet a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein amerikai filmproducerrel kapcsolatos, egyre gyűrűző botrány nyomán készítettek el.

A felmérés több mint kétezer brit felnőtt bevonásával készült – írta a BBC News. Az eredmények szerint a megkérdezett nők 53 százaléka, a férfiak 20 százaléka – vagyis a válaszadóknak összesen 37 százaléka – tapasztalta már meg a szexuális zaklatás valamilyen formáját a nem helyénvaló megjegyzésektől kezdve a tényleges szexuális erőszakig a munkahelyén vagy oktatási intézményben.

A zaklatáson átesett nők 63 százaléka, a férfi áldozatok 79 százaléka mondta, hogy nem jelentette a történteket. A válaszadók több mint negyede volt már illetlen tréfák és incselkedések áldozata, és minden hetedik megkérdezett személyt érintettek már illetlenül a munkahelyén, vagy az általa látogatott oktatási intézményben.

A zaklatáson átesett nők közül minden tizediket szexuális erőszak ért. A nők 30 százalékát, a férfiak 12 százalékát a főnökük vagy más vezető beosztású személy részéről ért zaklatás, és minden tizedik nő mondta, hogy a történtek a munkahelye vagy az iskolája elhagyásához vezettek.

Az Exeteri Egyetem munkatársaként dolgozó Manuela Barreto szerint számos oka lehet, hogy az emberek miért nem jelentenek egy-egy ilyen esetet. A professzor szerint az áldozatok például úgy érezhetik, hogy a zaklatás „finom” vagy épp humoros formában történt. Hozzátette, amikor azonban egy eset nagy figyelmet kap a médiában, akkor a helyzet megváltozik, mert mindenki számára jobban kirajzolódik, hogy mi is minősül szexuális zaklatásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában