Katalán népszavazás

2017.10.11. 06:21

Az elnök aláírta, majd felfüggesztette a függetlenségi nyilatkozatot

Carles Puigdemont katalán elnök szerint Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében várni kell néhány hetet.

A katalán elnök kedd este a parlamentben beszélt a katalán népszavazás eredményéről, szavait egy egész ország figyelte lélegzet-visszafojtva. Beszéde csalódást okozott a függetlenségpártiaknak, és a madridi vezetést sem nyugtatta meg.

„Kinyilvánítjuk, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam”

- áll a három függetlenségpárti párt képviselői által aláírt nyilatkozatban, amelyet azonban párbeszédre felszólítva egyelőre felfüggesztett a katalán elnök.

Puigdemont a katalán parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében.

A spanyol kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen értékelni fogják a katalán elnök nyilatkozatát, és döntenek a következő lépésekről.

„Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg”

- fogalmazott kedd este Soraya Sáenz de Santamaría spanyol kormányfő-helyettes, felidézve, hogy a katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, ahogy magát a referendumot is. A spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont kedd esti parlamenti beszédét úgy értékelte: „egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni”.

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.

Borítófotó: Függetlenségpárti polgárok Carles Puigdemont katalán elnöknek a katalán parlamentben mondott beszédét nézik élő adásban Barcelonában 2017. október 10-én. Puigdemont arról számolt be, hogy megítélése szerint az autonóm régió elnyerte a függetlenedés jogát, javasolni fogja azonban a katalán parlamentnek a függetlenség egyoldalú kinyilvánításának felfüggesztését, hogy tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal. (MTI/AP/Francisco Seco)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában