hagyományőrzés

2021.08.15. 12:06

Betyáros módon ünnepeltek: különleges fesztivál volt Cserháthalápon

A legendának illik hitelt adni. Főleg, ha megvan a kellő alapja.

H. H.

NMH / H. Cs.

A Cserháthaláp és Mohora között magasodó hegytetőn különleges természeti képződményeket láthatnak mindazok, akik túrabakancsot felvéve nekigyürkőznek az emelkedőnek. Széles platóra érnek fel, ez a helyiek által Betyárasztalnak hívott fennsík-részlet. Állítólag itt találkoztak régen a környékbeli betyárok, innen belátták az egész tájat, figyelve a pandúrok hadát, és füttyszóra indultak a portyáikra.

Nem véletlen tehát, hogy a magyarságtudatukra sokat adó cserháthalápiak éppen Betyárasztal Fesztiválnak keresztelték el nyári mulatságukat. A község művelődési házának udvarát ezen a szombaton teljesen belepte az ünneplő sereglet. Természetesen nem maradhattak el a sokadalomból Sisa Pista kései utódai, a nagybajszú, nagyszakállú, széles kalapot hordó betyárfiak, illetve a szomszédos településről érkezett népviseletes csoportok, nem beszélve a testvértelepülések Kemencéről és Inámból befutott küldöttségéről.

 

Nyitányként kis ceremóniát is szerveztek a házigazdák. Dócs Dávid polgármester Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök és Vagyóczki József plébános társaságában avatta fel a szabadtéri színpad mögötti emelkedőn kialakított játszóteret, ahol nem csupán a legfiatalabb korosztály szórakozhat élvezettel, hanem az idősebb nemzedékek számára is akad kondi-eszköz testi erejük növelésére. Mielőtt pedig elindult volna a széleskörű műfajokat kínáló programok sora, még a Magyar Falu Program nyertes támogatásából frissen vásárolt terepgondozó traktorról is lehullt a lepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!