zöld város

2021.04.06. 15:24

Több facsemetét igényelhetnek a Nógrád megyei falvak

Az idei évben is meghirdette az Agrárminisztérium a Településfásítási Programot, amelynek első ütemében tavaly országszerte 12 ezer darab facsemetét ültettek el 475 településen, többnyire fasorokba.

G. E.

20210306 Kecskemét Gyümölcsfákkal és galagonyával, ribizlivel teli erdőkertet szeretne létrehozni Kecskemét-Alsószéktón, a Kórhánközi és a Párkány utcák között a 10 millió Fa Kecskemét Egyesület, mely márciusban jópár közösségi faültetést szervez még. Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

A kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy a programban rendelkezésre álló 12 ezer facsemete néhány óra alatt gazdára talált, miközben többszörös volt a túljelentkezés a kiírásra.

Tavaly az ország mind a 19 megyéjéből érkeztek sikeres igénylések, szűkebb hazánk 22 települése pályázott akkor eredményesen. Más községek mellett például Alsópetény, Bánk, Drégelypalánk, Cered, Karancslapujtő, Patak, Zabar és Szilaspogony önkormányzata is facsemetékkel gazdagodott.

A nagy sikerre való tekintettel a kezdeményezés idén duplájára emelt keretösszeggel folytatódik.

A 2021-ben induló második ütemben kétszer annyi, összesen 24 ezer sorfát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések. Ezzel Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programja valósulhat meg. Az igénylések 2021 júniusában indulnak, az ültetések pedig 2021 őszén és 2022 tavaszán valósulnak meg. Ismét 19 fafajból választhatnak az érdeklődők. A minisztérium most is teljes ültetési csomagot biztosít, amely a nagy méretű földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását és az ültetéshez szükséges eszközöket – mint támasztókaró, mulcs és favédő rács – is tartalmazza.

A miniszter szerint a tárca célja, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait és javítsa a települések környezeti állapotát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!