Varsány

2018.01.26. 14:25

Múlt, jelen és jövő találkozik a község fejlesztéseiben

Rangos elismerést, Magyarországi Falumegújítási Díjat kapott a település, amelyet a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért vehettek át.

Szenográdi Ferenc

A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság a belügyminiszter által kinevezett, a Miniszterelnökség, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozata, a Belügyminisztérium és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen kilenc tagból állt. Az igen rangos zsűri helyszíni szemléket is tartva, az elmúlt évben tizenkét településnek ítélte oda a Magyarországi Falumegújítási Díjat.

A kitüntetett települések között van Varsány község is.

Megújul az általános iskola is

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ több mint 800 millió forintot fordít az iskola fejlesztésére, felújítására, a tornaterem építésére. Kanyó Judit elmondta, hogy a szécsényi térség önkormányzatai EFOP Gyermekesély program pályázaton csaknem 500 millió forintot nyertek. Jelenleg várnak az ERFA-pályázat elbírálására, amelyből a települések többségében – sok más mellett – jelenlétházak is fognak épülni. Varsány már rendelkezik tanodával, ezért zeneházat hoznak létre. A döntés okáról a polgármester asszony azt mondta, hogy a már 2015-ben lezajlott TÁMOP programnak köszönhetően a községben a gyerekek hangszeres zenét tanultak, tehát úgy ítélik meg, hogy 15–20 gyermek ismét bekapcsolódhat a helyi zenei oktatásba, amelyet a szécsényi alapfokú művészeti iskola szakembereivel szeretnének megvalósítani. A helyben tanuló gyermekek részéről a gitár mellett a népi hangszeres zeneoktatásra van érdeklődés.

Kanyó Judit polgármester elmondta, hogy a településük pályázati forrásból és önerőből az idén is tovább fejlődik, több beruházásra, intézmények felújítására fog sor kerülni.

A gyógyszertár jelenleg a hivatal épületében kapott helyet. A közös önkormányzati épületet májusban felújítják, szükségessé vált a gyógyszertár kiköltöztetése. Az egészségügyi központ közelében lévő ingatlant az önkormányzat saját forrásából felújíttatja, ahol a jelenleginél sokkal jobb körülményeket tudnak biztosítani a gyógyszertár számára. Ezzel egy időben önerőből befejeződik az önkormányzat által megvásárolt régi kis parasztházban az idősek klubjának a múlt évben elkezdődött kialakítása.

A Belügyminisztériumtól harmincmillió forintot kaptak a polgármesteri hivatal felújítására. A munkálatok során korszerűsítik a fűtést, világítást, kicserélik a nyílászárókat, új tetőt kap az épület, elvégzik a homlokzat külső szigetelését. A falu első embere úgy vélekedett, hogy a támogatást minden valószínűség szerint önerővel is ki kell majd egészíteniük.

Az egészségügyi központ felújítására, energetikai korszerűsítésére nyolcvanmillió forint pályázati pénz áll a rendelkezésükre.

A teljes fejlesztés során napelemek is kerülnek a tetőszerkezetre, amelyek biztosítani fogják az épület energetikai ellátását, egyben olcsóbbá teszik fenntartását is.

Archív fotó: H. Cs.

 

 

Címkék#Varsány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!