francia bajnokság

2021.09.19. 10:48

Az RC Lens igazgatója nem számít pontlevonásra a szurkolói összecsapás miatt

Az RC Lens és a címvédő Lille OSC szurkolói összecsaptak egymással a pályán a francia labdarúgó-bajnokság szombati játéknapján, de Arnaud Pouille, a hazaiak vezérigazgatója nem számít arra, hogy csapatát pontlevonással büntetik az eset miatt.

Lens' supporters clash with riot police officers during the French L1 football match between RC Lens (RCL) and Lille (LOSC) at Stade Bollaert-Delelis in Lens, northern France, on September 18, 2021. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Francois Lo Presti

Az északkeleti derbin 15 helyett 40 percig tartott a szünet, mert a két szurkolótábor tagjai elkezdték egymást dobálni különböző tárgyakkal, majd a hazaiak közül jó néhányan a pályán keresztül a vendégszektor felé rohantak, ahonnan szintén többen bejutottak a gyepszőnyegre. A dulakodásnak a biztonsági személyzet és a rohamrendőrök közbelépése vetett véget.

Nem ez volt az első rendbontás a francia élvonal mostani idényében, augusztus 22-én ugyanis az OGC Nice-Olympique Marseille találkozó félbeszakadt, miután a hazai drukkerek a második félidőben a pályára özönlöttek és megtámadták a vendégcsapat játékosait. A szövetség a Nice csapatát megfosztotta két bajnoki ponttól, de az egyiknek a levonását felfüggesztette. A meccset október 27-én újrajátsszák.

Arnaud Pouille szerint a szombati mérkőzésükön történt rendbontást nem lehet összehasonlítani a Nizzában történtekkel. „Egyáltalán nem voltak ugyanazok a körülmények, a mi meccsünkön egyetlen játékost sem érintettek az események, hiszen azok a szünetben zajlottak” – nyilatkozta.

Hozzátette, elítélnek minden erőszakos cselekményt, és bár világos elképzelései vannak a történtekről, többet egyelőre nem árul el, mert senkit nem akar befolyásolni a fegyelmi eljárás végéig.

Jocelyn Gourvennec, a Lille OSC vezetőedzője elárulta, nem voltak tisztában a rendbontás pontos körülményeivel, hiszen amikor kirobbant, a csapatok már visszatértek az öltözőbe. Hozzátette, Benoit Millot játékvezető tájékoztatta az edzőket és a csapatkapitányokat, hogy később kezdődik a második félidő, ezért a futballistáknak ismét el kellett végezniük a bemelegítést, ami nem volt ideális.

Az esetet követően Roxana Maracineanu sportminiszter a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy az augusztusi és a mostani eset nem segíti a szurkolók érdekeit szem előtt tartó francia kormány törekvéseit. Hozzátette,

azért harcolnak, hogy a koronavírus-járvány ellenére telt ház lehessen a stadionokban, a lelátók állóhelyi részeire is mehessenek nézők, minden meccsre ellátogathassanak a vendégszurkolók is, és engedélyezzék a pirotechnikai eszközök használatát.

„Azért is kampányolok, hogy bevonjam a szurkolókat a klubok irányításába” – fűzte hozzá a sportminiszter.

A mérkőzést Przemyslaw Frankowski második félidei góljával az RC Lens nyerte 1-0-ra, így 15 év után győzte le ismét a nagy rivális Lille-t.

Címkék#RC Lens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában