Nemzetközi közélet

2016.07.08. 05:44

Peking határozottan tiltakozik a THAAD rendszer Dél-Koreába telepítése ellen

fenyvesi

Peking pénteken határozott ellenzését fejezte ki amiatt, hogy az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszert Dél-Koreába telepítik, amiről pénteki szöuli bejelentés szerint Washington és Szöul megállapodást kötött.

Peking. A külügyminisztérium közleménye szerint "a kínai fél rendkívül elégedetlen, és határozottan ellenzi a lépést". Kína legutóbb a múlt hónap végén - amikor Hszi Csin-ping elnök fogadta Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnököt - adott aggodalmának hangot a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) telepítéséről szóló, akkor még csak várható döntés miatt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1200"] Thaad rendszer működése Fotó: haborumuveszete.hu[/caption]

Hszi óvatosságra intette Szöult, és felszólította, hogy vegye figyelembe Peking jogos biztonsági aggályait. A THAAD telepítése ellen Peking és Moszkva már korábban diplomáciai és katonai csatornákon is többször szót emelt, de az elnököt először ekkor idézték e kérdésben. Kínai szakértők több ízben kifejezett meggyőződése, hogy a korszerű haditechnikai rendszer nem (kizárólag) az észak-koreai fenyegetés elhárítását szolgálná, hanem a kínai, illetve távolabbi területek megfigyelését. Arra is hivatkoztak, hogy a lépéssel, amely szerintük az amerikai katonai jelenlét fokozásának újabb megnyilvánulása, felborul a régióban a biztonsági egyensúly. Peking erre a helyzetre válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, és a sajtón keresztül megüzente, hogy a lépésnek súlyos következményei lehetnek, Szöul akár katonai célponttá válhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!