Bulvár-celeb

2023.02.04. 09:15

Ilyen még nem volt: III. Károly király kitüntette a bátor magyar dédit

A 99 éves magyar dédnagyit már 2 millió fiatal követi a TikTokon, ahol a holokausztról beszél.

Forrás: AFP

A brit lovagrend tagjává avatták a napokban Lily Ebertet, a kitüntetést a windsori kastélyban vette át. A magyar dédnagymama célja, hogy minden fiatalnak megtanítsa, mit jelentett a holokauszt - írja a Bors.

Lily Ebert 1944-ben azon a vonaton utazott, amelyik az utolsó zsidókat szállította Auschwitzba. Édesanyját és testvéreit a nácik megölték a második világháborúban. Lily Ebert túlélte a mészárlást, és azóta arra tette fel az életét, hogy mindenkivel megismertesse a holokauszt borzalmait, hogy még csak véletlenül se ismétlődhessen meg mindez. 

"Megígértem magamnak, hogy ha életben maradok, elmondom az egész világnak mi történt velünk Auschwitzban. Ilyen szörnyűségnek soha, de soha többet nem szabad megtörténnie. Amíg élek, addig arra szeretném tanítani az embereket, hogy legyenek egymással toleránsak. Nagyon fontosnak tartom az erről való oktatást a TikTokon keresztül is, mert úgy veszem észre, hogy a fiatalok tanulni akarnak és tanulniuk is kell. Én magam pedig nem csak olvastam erről, de át is éltem" – mondta Lily.

Lily Ebert a dédunokájával
Forrás: AFP


Többek között ezért a tevékenységéért, és a holokausztoktatásba fektetett áldozatos munkájáért kedden az a megtiszteltetés érte Lily Ebertet, hogy a brit lovagrend tagja lett, valamint átnyújtották számára a windsori kastélyban az emellé járó díszes keresztet is.

"Szavakkal nem lehet elmagyarázni, hogy mennyit jelent ez számomra" – mondta meghatódva a rendezvényen Lily,  akit dédunokája is elkísért a ceremóniára. "Nagyon megindító volt látni, amikor könnyek gördültek le az arcán, ahogy átvette ezt az elismerést" – mondta az angol sajtónak Lily 19 éves dédunokája, Dov Forman, aki segített a holokausztot túlélő dédnagyinak kiépíteni TikTok csatornáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!