Évforduló

2022.10.04. 18:47

Kiállítással emlékeznek báró Lipthay Bélára a szécsényi múzeumban

A szécsényi MNM Kubinyi Ferenc Múzeuma dísztermében rendezett kiállítással emlékeznek meg a Forgách–Lipthay-kastély utolsó magántulajdonosáról, báró Lipthay Béláról.

Szenográdi Ferenc

Dr. Limbacher Gábor: a kiállítás bemutatja, hogy a kastély tulajdonosai milyen fontos szerepet töltöttek be a város életében

Forrás: Nool

Fotó: Sz.F.

A tartalmas kiállítás, amely báró Lipthay Béla születésének 130. évfordulója alkalmából készült, jóval több, mint csupán a kastély egykori tulajdonosa életútjának bemutatása.

A kiállítást abban a kastélyban rendezték meg, ahol a báró életének egy jó részét töltötte el. A tárlat betekintést enged a kastély egykori berendezéseire, a korabeli festményekre a falakon, és a bútorzat is a kastély egykori berendezését idézi. Többek között az a festmény is látható, amelyet báró Lipthay Béla és felesége, Odeschlachi Eugénia hercegnő 1918-ban kaptak a nászukra. A festmény értéke több mint 40 millió forint. Köztudott, hogy báró Lipthay Béla elkötelezett híve volt a természettudománynak. Felbecsülhetetlen értékű lepkegyűjteményét a Természettudományi Múzeumnak ajándékozta, amelynek egy része most a kiállításon is látható, éppúgy, mint az általa összegyűjtött ősnövénytani leletek. 

A kiállítással betekintést nyerhetünk a neves rokonsággal, felmenőkkel bíró család életére. Lipthay István már 1660-ban Szécsény várának helyettes kapitánya volt. A Lipthay család az évszázadok során diplomákat, hazájukat védő katonákat, magas rangú egyházi személyeket adott az országnak. 

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója elmondta: a kiállítás egyik perspektívája, hogy bemutassák a kastély tulajdonosainak Szécsény és térségében betöltött fontos szerepét. Igaz, mindez báró Lipthay Béla és családjának már nem adatott meg, hiszen 1944-ben költöztek Szécsénybe, s a szocializmus idején nehéz időszakot élt át. A kiállítás tisztelgés a 130 éve született báró Lipthay Béla és családja előtt. Az egykori nemes fontos gondolata, hogy az élni akarás és az istenhit minden bajon átsegíti az embert. Báró Lipthay Béla tipikus alakja ennek a gondolatnak. Végigharcolta az I. világháborút, átélte az ország feldarabolását, Lovrin, az egyik birtoka Romániához került. Végigszenvedte a két világháború közötti időszakot, amikor azzal gyanúsították meg, hogy a román állam ellen tevékenykedik. Nem engedték külföldre. 1944-ben Szécsénybe költözött, s a háború utáni időszak a megpróbáltatás éveit jelentették a családja számára. Mindezt alázattal, emelt fővel, szerető emberséggel viselték el. 

A múzeum kiállítási anyagához hozzájárultak a Lipthay család leszármazottai, magánszemélyek, a Magyar Nemzeti Múzeum, a balassagyarmati Palóc Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Pásztói Múzeum. 

– Mindazok, akik megtekintik a kiállítást, nemcsak a Lipthay család történetét, de egy igaz ember életét is megismerhetik, valamint közelebb kerülhetnek történelmünk egy fontos szeletéhez is – fogalmazott Dr. Limbacher Gábor igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!