Ajánló

2022.08.31. 10:40

Színes programok várják az érdeklődőket a Füleki Várjátékokon

Történelmi korszakok életmódját, kultúráját és hagyományait mutatják be szombaton a Füleki Várjátékokon; az eseményt idén 22. alkalommal rendezik meg a felvidéki városban - tájékoztatta a Füleki Vármúzeum az MTI-t.

MTI

Forrás: Nool.hu

Fotós: Angyal Eszter

A vármúzeum közleményében azt írta: a délután 14 órától estig tartó rendezvényen fellépő történelmi csoportok repertoárjában viselet-, fegyverzet-, zene- és táncbemutatókat láthat a közönség.

Betekintést engednek a középkori mindennapokba, valamint az oszmán uralom, és azon belül a füleki szandzsák időszakába, a látogatók megismerhetik a barokk táncokat és a korabeli öltözködésmódot, felszereléseket, egyenruhákat. Az érdeklődők megnézhetik, hogyan képezték ki hajdanán a huszárok lovait, milyen volt a törökök élete a 16. és 17. században. A múlt század első feléből a katonai alakulatok egyenruháit és haditechnikai érdekességeit mutatják be.

A vár alatti óvóhelyet meg lehet nézni

Lesznek szlovák és magyar néptáncok, kézműves bemutatók, megismerhető lesz a középkori és újkori kerámiakészítés, könyvnyomtatás, a látogatók pedig oszmán miniatúrákat és keleti motívumú mécseseket készíthetnek.

A legkisebbeket történelmi mutatványosok, bohócok és zsonglőrök, továbbá gólyalábasok és solymászok szórakoztatják majd. A résztvevők a vármúzeum tárlatai mellett megtekinthetik a kézműves házban berendezett, középkori és kora újkori - Füleken is létező - mesterségeket bemutató kiállítást is, valamint a várhegybe vájt földalatti óvóhelyet.

A várjátékokat közforrásból a Kisebbségi Kulturális Alap, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatja - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!