avatás

2017.10.19. 22:58

Átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új termét

A 73 férőhelyes helyiséget a magyar kormány támogatásával építettek meg.

Zenta, 2017. október 19. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelõs államtitkár beszédet mond a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaratermének avatásán 2017. október 19-én. A termet a magyar kormány támogatásával építettek meg. MTI Fotó: Molnár Edvárd

A magyar kormány a jövőben is támogatja mindazokat az intézményeket, ahol a vajdasági magyarok összejöhetnek, ahol ápolhatják kultúrájukat és megélhetik összetartozásukat, ahol otthonra lelhetnek – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Zentán, ahol átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaratermét.

Potápi emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes években a helyi magyarság főként a színházban tudta megélni magyarságát és a magyar nemzethez tartozását, a Kárpát-medencei összetartozás azonban mára a mindennapok részévé vált.

Ez egyebek mellett annak is köszönhető, hogy az anyaország felelősséget vállal a külhoni magyarságért, amelyet az utóbbi időben az elvándorlás fenyeget. A magyar kormány azonban kész arra, hogy ebben a küzdelemben is a külhoniak mellé álljon – tette hozzá.

Kitért arra, hogy az utóbbi években a budapesti kormány a vajdasági politikai vezetéssel közösen indított kezdeményezései között vannak azok a gazdaságfejlesztési programok, amelyek révén a vajdasági magyarok hatalmas lehetőséget kaptak vállalkozásaik fejlesztésére, a térség felvirágoztatására.

Potápi Árpád János szerint ahhoz, hogy a magyar nemzet egysége továbbra is megmaradjon, „mindannyiunk közös cselekvésére van szükség, és a jövő év tavaszán éppen ez a tét”.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár arra kérte a vajdasági magyar közösséget, hogy a jövő évi magyarországi parlamenti választáson ismét mutassa meg példaértékű tettrekészségét, a vajdasági magyarság ugyanis eddig is olyan példaként szolgált a Kárpát-medencében, amely a többi nemzetrész számára is utat mutat összetartásban és együttműködésben.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében kiemelte: eddig is és ezen túl is azért dolgozik, hogy a magyar színészek és társulatok játszani tudjanak, és meglegyenek a feltételeik a munkához.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a helyszínen ígéretet tett arra, hogy néhány műszaki eszközzel segíti majd a kamaraterem további fejlesztését.

A közösség együttműködésének köszönhető, hogy létrejöhetett ez a terem – hangsúlyozta beszédében Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a terem építését.

A kamaratermet Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című darabjával nyitották meg, az előadás főszereplője Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész volt.

Borítókép: MTI Fotó: Molnár Edvárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!