Medvét fotóztak Somoson!

Olvasónk medvét fotózott, ahogy az a vonatra várt.

Nemrég kaptuk olvasónk fényképét, amely Somoskőújfalun készült, a szlovák határtól és a Szikszó úti lakóházaktól néhány méternyire.

– Munka közben pillantottuk meg az állatot, amely tőlünk hetven-nyolcvan méterre lehetett. A medve lejött a hegyoldalról, a két lábára állt, majd szétnézett. A nagy testű ragadozó ezt követően vissza is indult az erdő felé, majd hamarosan eltűnt a szemeink elől. Az egész történet úgy tizenöt másodpercig tarthatott – mondta a kép neve elhallgatását kérő készítője, aki a MÁV pályafenntartó dolgozója.

Megkerestük a Bükki Nemzeti Parkot is, akik kivizsgálják bejelentésünket.

Legutóbb 2016 októberében számoltunk be medveészlelésről, akkor a Medves-fennsíkon láttak medvét. Két kocogó előbb egy medvemancs lábnyomának részletét látta a sárban, majd pár másodperccel később tőlük mintegy húsz méterre nem is egy, hanem két nagytestű, sötétbarna színű medvét pillantottak meg, amint ott cammogtak az erdős részen.

Az utóbbi években a Medves-hegység területén többször is láttak barnamedvét „személyesen”, illetve lábnyomok és vadkamerás felvételek alapján. Medve-ügyben ezelőtt 2014-ben került szűkebb hazánk a címlapokra, amikor egy példányt Salgótarján mellett – törvénytelenül – ki is lőttek.

Az utóbbi években láttak barnamedvét – többek között – Cered, Mátraszele, Bárna, Szilaspogony, Karancsberény és Szügy környékén is. Azon településeken, ahol a medve felbukkanhat, a Salgótarjáni Járási Hivatal figyelmeztető táblák kihelyezésével, illetve a lakosság figyelmének felhívásával próbálta elejét venni az esetleges veszélyes helyzeteknek.

Ne közelítsünk hozzá!

Egy Erdélyben élő, a medvék életével foglalkozó szakember, Kecskés Attila ezt tanácsolja arra az esetre, ha medvével találkoznánk:

– Mindenekelőtt mindent tegyünk meg azért, hogy ne kerüljünk szemtől-szembe medvével. Arra, hogy hogyan viselkedjünk, ha mégis medvével találkozunk, nem lehet elfogadható tanácsot adni, hisz ugyanaz, ami egyik esetben beválna, a másik esetben éppen támadást válthat ki. Mindenképpen meg kell próbálni a visszavonulást, és meg kell győződjünk arról, hogy a medvének is van visszavonulási lehetősége. Ha közeledik, akkor igyekezzünk minél nagyobbnak, félelmetesebbnek látszani, csapjunk minél nagyobb zajt, és védekezzünk. Védjük a nyakunkat, és a fejünket. Ha földre teper, arccal a föld felé maradjunk mozdulatlanok, és kezeinkkel védjük a nyakunkat.

 

Hozzászólások

nem megy kárba
Adománygyűjtést indít a Nébih és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Nemzetek Európája karrierprogram / 6 perce
Varga Judit: határozott és hatékony diplomatákra van szükség Brüsszelben
Hatszoros volt a túljelentkezés a fiatal diplomatáknak szóló képzésre.
friss információk / 25 perce
Kövesse nálunk az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját! (élő)
programok / 31 perce
Megtartják a Gyulai Várszínház 57. évadát
nincs átjárás / 37 perce
Szextörvényt hoztak a briteknél
busz / 47 perce
Bár nőtt a járatszám Salgótarjánban, még akadozik a közlekedés
P. K.
kimenő / 1 órája
Erzsébet királynő szó szerint kilovagolt a karanténból
betörés / 1 órája
Egy sziráki raktárat fosztott ki egy helyi férfi