Honvédség

2024.05.21. 09:40

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Nógrád katonái komoly tapasztalatokat szereztek

A honvédelmi nevelés fontos Nógrád vármegye számára – erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszélt portálunknak balassagyarmati látogatásán.

Lászlók Judit

– Katonanemzet vagyunk Nógrádban is. Az ország összes vármegyéjéhez hasonlóan itt, Salgótarjánban is van toborzó iroda. Hamarosan kezdődik a tartalékosokat toborzó kampányunk. Tovább erősítjük az immáron hét ezredből álló tartalékosok állományát – fogalmazott hazánk honvédelmi minisztere. Hozzátette: – Honvédségünk két nagy egységből áll, a hivatásos és a területvédelmi tartalékos rendszerből, úgy, hogy kiegészítik egymást. Amíg a high-tech eszközökkel felszerelt, bázisokon elhelyezkedő hivatásosok adják a haderő gerincét, a hagyományos, könnyű fegyverzetű tartalékosok az országot kapilláris-szerűen átszövik, és saját környezetükért, otthonukért felelnek, legyen az példának okáért objektumvédelem vagy gerillahadviselésre való felkészülés.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Balassagyarmaton
Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a nógrádi katonák komoly tapasztalatokat szereztek már
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Számos gyakorlatban részt vettek

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott arra is, hogy Nógrád vármegyében az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj részt vesz a Magyar Honvédség feladatrendszerében.

– A zászlóalj katonái komoly tapasztalatokat szereztek az utóbbi években. Többen szolgáltak közülük nemzetközi missziókban, Irakban, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban. Számos hazai gyakorlatban vettek részt, például az utóbbi három évtized legnagyobb hazai gyakorlatában a tavalyi Adaptive Hussarsban, és sikeresen képviselték a zászlóaljat az Amerikai Egyesült Államokban, vagy éppen a Szerbiában végrehajtott nemzetközi gyakorlatokon. A zászlóalj katonái helyt álltak a migrációs válságkezelésből adódó feladatokban, hiszen katonái meghatározó szerepet vállaltak mind az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék, mind az Észak-Keleti Ideiglenes Alkalmi Kötelék tevékenységében, ahol a járőrtől a parancsoki beosztásig különféle feladatokat láttak el. A Covid-járvány idején a zászlóalj katonái a kórház parancsnoki, kórház támogatási, fertőtlenítési, illetve több helyen az északi határvédelemben vettek részt – mondta a honvédelmi miniszter. 

Folytatják a kiképzést
Hozzáfűzte: – Mindemellett folytatják a tartalékos állomány folyamatos kiképzését, a hadisírgondozásból és honvédelmi nevelésből rájuk háruló feladatokat a vármegyében. Nagyon népszerűek a 12-15 éves fiataloknak szervezett honvédelmi táboraik. Évek óta gyorsan betelnek a meghirdetett helyek, a vármegye határain túlról is vannak jelentkezők. Nógrád vármegyében már az ötödik középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, ez is bizonyítja, hogy a honvédelmi nevelés fontos a térség számára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában