népzene

2019.05.26. 14:25

Pacsirta-hangon tolmácsolja a népdalokat a szécsényi lány

Bár a mai fiatalokhoz a modern zene áll közelebb, Golyán Gréta szívét azonban a népdalok melegítik fel.

Sz. F.

Gréta kedvenc tantárgya az ének és a magyar

Forrás: N.M.H.

Fotó: Szenográdi Ferenc

A Páter Bárkányi Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 8. osztályos tanulója örömmel énekli a népdalokat.

A rimóci születésű Gréta hetente jár a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolába Kubinyiné Szabó Katalin tanárnőhöz népi énekeket tanulni és fiatal kora ellenére már számos versenyen bizonyította tehetségét. Tavaly a „Tiszán innen Dunán túl” népzenei versenyen kiemelt arany minősítést kapott. Bonyhádon a Halmos Béla Népzenei Versenyen kiemelt nívódíjjal ismerték el. Fülekről Arany Pacsirta díjjal és Budapestről is arany minősítéssel tért haza. A kislány állandó fellépője a rimóci rendezvényeknek és május 11-én is énekelt Salgótarjánban a Palóc Tánctalálkozón.

Gréta kedvenc tantárgya az ének és a magyar
Fotó: Szenográdi Ferenc / N.M.H.

Amikor iskolájukban járt Rúzsa Magdolna ismert énekes, szép dallal köszöntötte. A vendég azt mondta, nyomdokaiban jár, s arra biztatta, hogy ne hagyja abba az éneklést. Grétának nincs is ilyen szándéka. A kitűnő tanuló kislány még nem döntött, hogy milyen utat választ, egyet viszont tud: az éneklés, a népdal iránti szeretet végig fogja kísérni. Gréta a helyi művészeti iskola rajz tagozatára jár. Szeret olvasni, zenét hallgatni, táncolni, de utóbbira már nem igazán jut ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!