rossz hír

2019.04.12. 14:00

Meghaladja az országos átlagot a rákos megbetegedések száma Nógrádban

A daganatos megbetegedések okozta halálozási ráta Nógrád megyében meghaladja az országos átlagot. Holott minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ha tudnánk, hogy mit tehetünk az elkerülésük érdekében.

Palchuber Kinga

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének vezetője elmondta, hogy a daganatos megbetegedések okozta halálozási ráta Nógrád megyében a 15–64 év közötti férfiak és nők vonatkozásában is meghaladja az országos átlagot: a szebbik nemnek 5 százalékkal, míg a férfiaknak 12 százalékkal magasabb a halálozási mutatója.

Az országos adatokhoz képest a nógrádi férfiak esetében az ajak- és a szájüregi 6 százalékkal, a vastagbél- és a végbél- 19 százalékkal, a légcső-, a hörgő- és a tüdő- 10 százalékkal, míg a prosztatadaganatok 20 százalékkal mutatnak túl a rákbetegségek okozta halálozási számokon. A nőknél a vastagbél- és a végbél- 7 százalékkal, a légcső-, a hörgő- és tüdőrák 17 százalékkal haladja meg a hazai arányokat. Ellenben az emlődaganatok esetében 21 százalékkal kedvezőbbek a nógrádi mutatók, a méhnyakráknál pedig nincs eltérés az összesítetthez viszonyítva.

Dr. Dollinger Gyula, a merész újító

Dr. Dollinger Gyula (1849–1937) maradandót alkotott: iskolát teremtett a sebészeti tevékenységek fejlesztéséhez és az újabb technikák bevezetéséhez. Jelentős szervezőmunkája segítette az egyetemi oktatást, az orvosok továbbképzését. A magyar ortopédia megalapozójaként, ezen terület nemzetközileg elismert szaktekintélyeként tartják számon. Az ő nevéhez fűződik az 1902-ben kidolgozott Országos Rák Bizottság és a rákregiszter is, sőt kidolgozta az akkor korszerűnek számító műtéti eljárásokat az onkológia területén. A Vöröskereszt keretében megszervezte az önkéntes ápolónői intézményt, továbbá szorgalmazta az ápolónőképzést. Az első világháború alatt kórházat, utókezelő intézetet és művégtaggyárakat létesített.

– Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ha tisztában lennénk azzal, hogy mit tehetünk az elkerülésük érdekében. Az egészséges életmód alapszabályainak betartása mellett fontos, hogy részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, hiszen minden daganatos elváltozás eredményesebben kezelhető, ha korai állapotban ismerik fel – mondta érdeklődésünkre Kreicsi Mária.

Hozzátette: a Magyar Rákellenes Liga 1993-tól kezdve nemzeti rákellenes napot tart minden év április 10-én dr. Dollinger Gyula (1849–1937) sebészprofesszor születésnapján. Ennek üzenete, hogy a társadalom minden rétege – nemre, korra való tekintet nélkül – feladatának tekintse a rákbetegségek elleni harcot, s felelősségteljes életet éljen. Össztársadalmi megoldásra váró problémáról van szó, amelynek megoldásáért mindenki tehet a maga módján.

– A vastagbéldaganat Magyarországon a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő daganatos halálozási ok. Hazánkban évente mintegy 8500 új vastagbélrák- és végbélrákesetet fedeznek fel, s évente több mint 5000 beteg hal meg ennek következtében – ismertette a vezető.

– Az elindított népegészségügyi szűrőprogram akkor lehet igazán sikeres, s a mortalitási ráta akkor alakulhat kedvezően, ha minél többen részt vesznek a szűréseken – hangsúlyozta Kreicsi Mária.

A legtöbb daganatos megbetegedésnél döntő az egyéni felelősség, a szűréseken való rendszeres megjelenés, testünk elváltozásainak figyelése. A rákbetegségek többsége időben felismerve megelőzhető és gyógyítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!