tábor

2019.04.10. 20:00

Európában is egyedülálló kezdeményezés indult a balassagyarmati börtönben

A fegyintézet falai között rengeteg­ program segíti a bebörtönzötteket abban, hogy szemléletváltáson menjenek keresztül. Mindamellett, hogy az elítéltek társadalomba való visszatérését számtalan módon támogatja, azok családjairól sem feledkeznek meg.

Sziládi Krisztina

Böjte Csaba atya tartja majd mindennap a lelki gyakorlatokat a gyermekek részére az egyhetes művészeti tábor idején a nyári szünetben

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

A fogvatartottak gyermekei is komoly társadalmi nyomásnak vannak kitéve, ennek enyhítésére nagyszerű program tervét dolgozta ki a börtön vezetése az erdélyi Böjte Csaba atyával karöltve.

A szebb életért

Az egyhetes művészeti tábor igen gazdag programokat kínál a gyermekeknek, neves művészek közreműködésével. A komolyzenei foglalkozásokat Várnagy Andrea zongoraművésznő ­vezeti majd, a könnyűzenei órák a Kormorán együttes bevonásával történnek. Ezenkívül lesznek rajz-, modern- és néptánc-, valamint drámapedagógiai foglalkozások. A lelki gyakorlatokat Böjte Csaba atya tartja majd mindennap. A büntetés-végrehajtási intézet célja, hogy olyan értékeket mutassanak meg a gyerekeknek, amikhez a későbbiek során is kapcsolódhatnak, és azokból erőt meríthetnek.

Egy magyarországi helyzetről készített felmérésből az derül ki, hogy a fogvatartottakhoz átlagosan két-három gyerek sorsa kapcsolódik közvetlenül, ez körülbelül 40 ezer gyereket jelent. Ők a bebörtönzött szülő, családtag szégyenét magukon hordják, ezeket a gyerekeket gyakran kirekesztik, többen gyermekotthonba kerülnek közülük. Sokszor a gyerekek számára a bebörtönzés olyan, mintha a szülő meghalna. A családokat nemcsak lelkileg viselik meg az események, hanem egzisztenciális lejtőre is kerülnek. Kiesik egy jövedelem a családi kasszából, és a bebörtönzéssel folyamatos többletköltségek járnak: elutazni a beszélőre, csomagot küldeni, telefont fizetni.

Azzal is számolni kell, hogy a börtönbüntetésüket töltő szülők gyerekei később jóval nagyobb százalékban kerülnek összeütközésbe a törvénnyel. A stabil családi háttér megléte vagy hiánya nagymértékben befolyásolja mind a rabok, mind a családjuk közérzetét és mentalitását.

Böjte Csaba atya tartja majd mindennap a lelki gyakorlatokat a gyermekek részére az egyhetes művészeti tábor idején a nyári szünetben
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Tavaly az Európa Tanács börtönökkel foglalkozó bizottsága ajánlást fogalmazott meg, ami kimondottan a fogvatartottak gyermekeiről szól. Európában 2,5 millió gyerek mondhatja el magáról, hogy valamelyik szülője börtönben van. Az ajánlás tartalmazza, hogy ezekkel a gyerekekkel bűnmegelőzési célból sokkal többet kell foglalkozni, s ez a feladat a rendőrségre, a büntetés-végrehajtási intézetekre és a családsegítőkre hárul. Ennek az ajánlásnak felel meg az a válasz, mely a gyarmati börtön vezetése részéről fogalmazódott meg: a fogvatartottak gyermekei számára egyhetes művészeti tábort szerveznek a nyári szünetben.

A kezdeményezés teljesen egyedülálló nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában, amit még különlegesebbé tesz az, hogy a táborozók felét a dévai szerzetes árvái alkotják majd. Böjte atya ugyanis visszatérő vendége a gyarmati intézetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!