art11

2019.04.02. 17:30

A karancsaljai Telekné Tőzsér Irén immár tizenöt éve festi le érzéseit és emlékeit

Dr. Telekné Tőzsér Irén immár tizenöt éve festi érzéseit és emlékeit a festővászonra, aki a bátonyterenyei Art11 Alkotó Társaskör tagjaként megyeszerte már több csoportos és önálló kiállításon is bemutatta munkáit. A festő áprilisban újabb egyéni tárlattal örvendezteti meg a nógrádi közönséget.

Palchuber Kinga

A festés mindig megnyugtatja. Dr. Telekné Tőzsér Irén már kislányként is szerette a művészetet, ám az alkotásra fiatalon nem szánt elég időt

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

Dr. Telekné Tőzsér Irén tizenöt évvel ezelőtt, 2004-ben a karancsaljai kézműveskörben kezdett el komolyabban kézimunkázni, ahol annak többféle válfaját – a csuhézást, a festést, a rajzolást és az agyagozást – is örömmel kipróbálta.

Kézimunkákkal teli a ház

Dr. Telekné Tőzsér Irén kezei között mintegy 60 olajfestmény született már meg. Ajándékba is örömmel alkot egy-egy képet. A festményeken kívül számos kézzel készített csecsebecse díszíti az alkotó otthonát, ugyanis Irén mindent gyűjt, amely alkotói fantáziáját dicséri. A festő 2014-ig minden év nyarán egyhetes kézművestábort tartott fiataloknak. Irén egyik kedvencének Szőnyi István festőművész és grafikust tartja, de minden téren értékeli a szépet. Kikapcsolódás céljából esténként sportolni is eljár. A festőt közvetlenség jellemzi, ami a művein is megmutatkozik.

– Már kislányként is szerettem a művészetet, ám az alkotásra fiatalon soha nem szántam elég időt, sőt a középiskolában sem voltam kiemelkedő tehetség. Karancsalján különböző rajztechnikákat gyakoroltunk az alkotókkal, s engem az olajfestés már az első pillanatban rabul ejtett. A festés máig megnyugtat, ilyenkor nem létezik más csak a vászon és az ecset… – mondta a festő, aki fő hobbija mellett máig örömmel hímez és varr is.

Irén elmondása szerint nagyon szeret túrázni, s ezalatt mindent örömmel lefényképez, bárhol járjon a világban. A fotókon megörökített pillanatokat sokszor megfesti a vásznon, így érzelmeit és emlékeit egyszerre kelti életre munkáin keresztül.

– Többször jártam már például Erdélyben, de a megye tájait is rendre megörökítettem. Pilinyben töltöttem a gyermekkorom, így a falu festői környezetét és nevezetességeit újra és újra megfestem – mesélte.

A festés mindig megnyugtatja. Dr. Telekné Tőzsér Irén már kislányként is szerette a művészetet, ám az alkotásra fiatalon nem szánt elég időt
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

Az alkotó a bátonyterenyei Art11 Alkotó Társaskör tagjaként megyeszerte már több csoportos és önálló kiállításon bemutatta munkáit, de Salgótarjánban és Mátranovákon is látogat rajzszakköröket. – Az alkotókörhöz egy jó ismerősöm ajánlására csatlakoztam, de már előtte is mindig boldogan tekintettem meg a csoport alkotásait. Rengeteget tanulunk egymástól a foglalkozásokon, újabb és újabb ismerettel gazdagodom a hozzáértő körtagoknak köszönhetően – hangsúlyozta a festő. Irénnek a József Attila Művelődési Központban, Bátonyterenyén és a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban is volt már önálló tárlata, de a Balassi Bálint Asztaltársaság kiállításain és a Szécsényi Őszi Tárlaton is bemutatta már képeit.

– A kiállítások mindig feltöltenek energiával, a sok pozitív visszajelzés mindig folytatására ösztönöz – ismertette Irén. Az alkotó jelenleg is több festményen dolgozik, ugyanis áprilisban újabb egyéni tárlattal örvendezteti meg a nógrádi közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!