kikapcsolódás

2019.03.06. 11:30

Megyénk szabadulószobái biztonságosak

Egyre többen keresik a kikapcsolódás lehetőségét a szabadulószobákban. A játéktérből logikai feladványokon át vezet a kiút, amely olykor nem is veszélytelen. Egy lengyelországi baleset után, amelyben öt fiatal vesztette életét, felmerült, hogy a kijutós játékok működésére külön rendeletet alkotnak hazánkban.

Veres Edina

Képünk egy kémlelőnyíláson keresztül készült. Figyelik a szervezők, rendben van-e minden

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

A szabaduló­szobák története a 2000-es években indult hódító útjára az USA-ból és a Távol-Keletről egyaránt. Tíz évre rá először hazánk fővárosában jelentek meg, manapság szinte minden megyében működnek töretlen népszerűséggel.

Inkább az ingatlant kell vizsgálni

Angyal Szabolcs a Nógrád Megyei Hírlapnak kifejtette: a lengyelországi balesetet követően Magyarországon is felmerült, hogy valamilyen jogszabályt alkotnak a szabadulószobák játékelőírásaival kapcsolatban.

– Én úgy gondolom, hogy a szabályozásokat inkább az ingatlanra kellene megalkotni, mint magára a játékra. Fontos, hogy milyen helyiségből szeretnénk kiépíteni a szabaduló­helyiséget, hiszen például egy volt éttermet sokkal szigorúbb tűzvédelmi és munkavédelmi előírások szerint alakítanak ki, mint egy lakóházat.

Hozzátette: a szabadulószobás játékok szabályozására nagyon nehéz lenne egységes jogszabályt megalkotni, hiszen a szobák biztonsági óvintézkedésein túl elsősorban a résztvevőkön is múlik az is, hogy történik-e baleset.

Szitás Máté, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. turisztikai referense kifejtette: a Lengyelországban történtek vonzataként az illetékes hatóságok még nem keresték fel őket rendeleti szabályozással a szécsényi Tömlöcbástyában működtetett szabadulószoba miatt.

– Amióta kinyitottunk a turisztikai és tematikus intézményekre vonatkozó szabályozásokat betartva járunk el minden esetben.

A tűz- és balesetvédelemmel kapcsolatos szabályokat a játék kezdete előtt mindenkivel ismertetjük. Ezenkívül számos óvintézkedést iktattunk a szobával kapcsolatban így például alapvető a poroltó készülék és a menekülési útvonal láthatósága, a játékmesterek mindig a résztvevők létszámának függvényében vannak jelen, és kísérik figyelemmel a biztonságos és gördülékeny játékmenetet.

Kamerákat nem alkalmazunk, mivel a játéktér nagy részt szabad szemmel megfigyelhető – közölte Szitás Máté, aki arra is kitért, hogy az elmúlt két turisztikai szezonban egyszer sem fordult elő vészhelyzet vagy baleset.

Angyal Szabolcs, a Nevelj Nevetve Egyesület elnöke lapunknak elmondta:

– A balesetek elkerülése érdekében csak azok kezdhetik meg a szobáinkból való szabadulást, akik részt vesznek a játék előtt tartott tájékoztató beszélgetésen. Ezen kiemelten felhívjuk a figyelmüket az esetleges veszélyforrásokra, így például arra, hogy egyetlen, a logikai feladatok megoldásához szükséges kódot sem rejtettünk el a konnektorokban, ezért legyenek szívesek nem belenyúlni azokba – mondta az első Nógrád megyei többfordulós kijutós játék az Időfutam létrehozója.

Képünk egy kémlelőnyíláson keresztül készült. Figyelik a szervezők, rendben van-e minden
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

Csetneki Dóra, a kijutós kalandjáték jelenlegi csúcstartó csapatának tagja elmondta: Salgótarjánon kívül számos más városban kijutott már a játékoshelyiségből, és mindegyik alkalommal biztonságban érezte magát.

– Hallottam és olvastam is a lengyelországi esetről, de úgy tudom, ott valamilyen szabálytalanság miatt történt a tragédia.

Úgy látom a baleset előtt ugyanúgy vigyáztak ránk, akárcsak utána. A játék indulása előtt a felügyelők minden esetben tájékoztatót tartottak a szobával kapcsolatban, sőt még arra is figyeltek, hogy van-e esetleg a csapattagoknak valamilyen egészségügyi problémája, fóbiája, ami miatt fokozottabban kellene felügyelni ránk.

A futam alatt is folyamatosan tartottuk a kapcsolatot walkie-talkie-n az „őrszemünkkel”, aki mindemellett többször személyesen is ellenőrizte a bent zajló események zökkenőmentességét – mondta Csetneki Dóra.

A csúcstartó kiemelte: az hasznos lenne, ha a szabadulószobás játékrésztvevőket köteleznék egy, a kockázati tényezők tudomásul vételéről szóló felelősségvállalási nyilatkozat aláírására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!