nógrád megye

2019.03.06. 06:43

Gáz van: elavultak a lakosság konvektorai

A megyei szakemberek szerint Nógrádban is nagy szükség van az elöregedett gázkonvektorok cseréjére, de a készülékek borsos ára miatt sokan, – különösen az idősebb korosztályból, – inkább a régi készülékek javításra költenek. A nagy összegű beruházás költségeit csökkentheti a tavasszal újrainduló konvektorcsere-program.

Veres Edina

Sok lakásban megérett a helyzet a konvektorok cseréjére. Képünk Balassagyarmaton készült

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztályának közlése szerint a hazai lakóingatlanokban közel hárommillió korszerűtlen gázkonvektor működik.

Kiss László, egy salgótarjáni szerelőipari és épületgépészeti cég ügyvezetője elmondta: mindenfelé jár az országban, de főleg a megye határain belül tevékenykedik. Azt tapasztalja, hogy óriási szükség lenne Nógrádban is a konvektorok cseréjére. A szakember hangsúlyozta, hogy a cserébe jellemzően inkább azok vágnak bele, akik biztos anyagi háttérrel rendelkeznek a beruházáshoz.

Segítség a készülékek cseréjéhez

Az Otthon Melege programban idén ismét 2 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírást hirdet az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ez 15 ezer elavult, földgázüzemű konvektor cseréjét segítheti elő. A pályázat célja a kor követelményeinek megfelelő, legalább A energiaosztályú és programozható termosztáttal rendelkező berendezések vásárlásának támogatása. A konvektorok cseréjén túl a beszerelés költségeire is lehet fordítani a megítélt összeget.

A családok több készüléket is igényelhetnek, amelyekre egyenként akár bruttó 96 ezer forint összegű támogatást kaphatnak. A pályázati kiírás várhatóan márciusban lesz elérhető, amelyet a családok a dokumentumok előzetes kitöltését követően márciusban, vagy áprilisban nyújthatnak be.

Hozzátette: tapasztalatai szerint az idősebb korosztály nem, vagy csak akkor foglalkozik ezzel a problémával, ha a fiatal ismerősök, rokonok felhívják arra a figyelmüket.

Murányi Péter salgótarjáni fűtésszerelő úgy fogalmazott a tapasztalatairól, hogy azokon a településeken, ahol csak a munkáját végzi, nagyon öreg készülékekkel találkozik.

– Amióta a gázüzemű fűtésrendszerek hatásfokával kapcsolatos előírások szigorodtak, körülményesebbé vált, főleg a panellakásokban, az új, modern fűtésrendszerek, különösen a gázkazánok beszerelése. Ha jól tudom, ez talán változni fog.

Ennek ellenére hatalmas az igény folyamatosan, hiszen sokan használnak gázkonvektort. Azt látom, hogy az idősebb generáció tagjai inkább a készülékek javítására fordítanak, míg a fiatalok például egy lakásfelújítás alatt – egyebek mellett – a konvektorok korszerűbbre cserélését is fontos szempontnak tartják. Persze csak akkor, ha azt anyagilag megengedhetik maguknak, ugyanis a gázkonvektoroknak napjainkban elég borsos az áruk, hiszen akár négy készülék lecserélése, majdnem annyiba kerül, amiből egy gázkazánt is gond nélkül meg lehetne venni. Sokan emiatt döntenek jobb lehetőség híján úgy, hogy megtartják a régebbi típusú konvektoraikat.

Hozzátette: szerinte ez az ország bármely pontján szinte kivétel nélkül gondot okoz, de megyénkben különösen gyakran találkozni vele.

Sok lakásban megérett a helyzet a konvektorok cseréjére. Képünk Balassagyarmaton készült
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Murányi Péter kiemelte:

– Úgy gondolom, nagy változásra lenne szükség. Ennek első lépése talán az lehetne, ha a fűtés-, valamint gázszerelők és az épületgépészek összefognának a lakosság igényeinek figyelembevételével a régi konvektorok lecserélése érdekében, hiszen azok fénykora már elmúlt. Sok esetben még, ha a régi készülékek javíthatóak is, a hatásfokuk már nem felel meg a napjainkban támasztott követelményeknek.

Tóth Balázs pásztói lakos a közelmúltban újította fel a lakását, A gázkonvektorok cseréjébe is befektetett.

– A lakásomban elég korszerűtlen volt már a fűtési rendszer, ezért úgy döntöttem, itt az ideje, hogy lecseréljem. Sajnos a konvektor már nem működött megfelelően, a teljesítményével egyáltalán nem voltam megelégedve, éppen ezért késő tavasszal – amikor már véget ért a fűtési szezon – új konvektort vásároltam. Szerencsém is volt, hiszen ekkor már a készülék kedvezményes áron volt kapható.

Tóth Balázs hozzátette: az új rendszer sokkal gazdaságosabb, ez a gázszámlán is meglátszik! Emellett a lakásban is sokkal melegebb volt, ráadásul az új konvektor jóval szebb és halkabb, mint az elavult társa volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!