Ünnepség

2019.01.20. 07:00

Thalia papjai kaptak idén Madách-díjat (fotók)

Az 1964-ben alapított Madách-­díj idei átadóünnepségét a napokban rendezték meg a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Ebben az évben Pozsgai Zsolt író-rendező és a magyar nyelven játszó Kassai Thália Színház társulata vehette át a kitüntetést.

Hegedűs Henrik

A több pil­lérre épülő eseménysorozat Sidló Ferenc Madách-szobrának megkoszorúzásával kezdődött, majd folytatódott a városi könyvtárban könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval, illetve a díszteremben az átadási ceremóniával.

Madách és Arany kapcsolata

A városi könyvtárban Praznovszky Mihály irodalomtörténész újabb kötetét mutatták be. A könyv Arany János és Madách Imre levelezésén keresztül tárja fel a két férfi barátsággá formálódó kapcsolatát. A szellemes megjegyzésekkel tarkított rendezvényen a szerző hangsúlyozta: ez a levelezés is bizonyítja: Arany hamar felismerte a Madáchban lakozó géniuszt, és tudatosan menedzselte a „névtelen” vidéki nemes urat, hogy minél hamarabb megismerje őt az

irodalombarát közvélemény.

Kitűnik a sorokból az európai műveltség és a sokoldalú világlátás. Ráadásul a kötetben nem csupán az egymás közötti, összesen tizenhat üzenetváltás szerepel, hanem más nógrádi kortársak, így Szontagh Pál, Bérczy Károly, Nagy Iván, továbbá Tompa Mihály levelei is.

Ebben az évben két, a városhoz kötődő képzőművészeti alkotó, a jelenleg Franciaországban élő Czudor Beáta festőművész, illetve Siket Marianna keramikus nyerte el a Horváth Endre-díjat. Nekik nyílt tárlatuk a könyvtár galériájában, amit a népes vendégsereg előtt Csach Gábor művészettörténész méltatott. Elsősorban a két hölgy közös pontjait emelte ki, azokat az absztrakt, elvont összefüggéseket kereső vonásokat, amelyek mindkettőjük művészetében markánsan jelentkeznek, kifejezve egyedi gondolkodásmódjukat.

A Madách-ünnepség központi része Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntő szavaival indult, majd Skuczi Nándor, Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke mondott beszédet. Hangoztatta, a madáchi életmű kibontakozásához több csillag szerencsés együttállására volt szükség. A történelmi nagycsalád hátterére, a született lángész erejére, az érzelmeket csúcsra járató sajátos anya-gyermek kapcsolatra, a reménytelinek indult és csalódást hozó szerelemre és házasságra, nem utolsósorban pedig a szenvedélyes, lázas korra, a hazafiakban gazdag közegre. Ezek mind-mind együttesen érlelték ki az egyetemesen nagy művet.

 

Az elnök nyújtotta át a Madách-díjakat. Elsőként Pozsgai Zsolt író, színházi és filmrendezőnek, aki a Férfi és nő című drámát először állította színpadra a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, és amikor a Tragédia bolgár nyelven is megjelent, nagy sikerű bemutatót rendezett Szófiában. Dramaturgként közreműködött a legnagyobb madáchi szerzemény azeri nyelvű fordításánál, és már tárgyalásokat folytat annak bakui előadásáról.

2019-ben a másik elismerést a Kassai Thália Színház kapta meg. Az ötvenéves múltra visszatekintő társulat Szlovákia magyar közösségén túl minden érdeklődőt megszólít, határon innen és túl. Rendszeresen tűznek műsortárukba Madách-darabokat, és elkötelezett hívei a magyar nyelv pallérozásának. Gyakran járnak vendégszereplésre hazánk északkeleti fertályának településeire.

A két Madách-díjast Sándor György Kossuth-díjas előadóművész, illetve Pásztó András dramaturg méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!