emelkedő árak

2019.01.29. 07:00

Nógrádban is egyre drágább a tüzelő

Manapság is fával fűt a többség, annak ellenére, hogy egyre többet kell fizetni érte. A fűtőérték az, ami mellette szól.

Tóth-Nagy Orsolya

Sokan szívesebben fűtenek fával, hiszen annak nagyobb a fűtőértéke

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Már javában zajlik a fűtési szezon és sokan azt tapasztalják, hogy emelkedett a tüzelőanyag ára az előző évekhez képest. Korábban pedig a fa hiánya okozott problémát a lakosoknak. A balassagyarmati Kiss István például 2017-ben kora ősszel szeretett volna tűzifát vásárolni, de nem tudott, mert hiány volt belőle.

Idén is segítik a nehézsorsúakat

Az Ipoly Erdő Zrt. az idei fűtési szezonban is segíti a rászorulókat a szociális tűzifa gyors kiszállításával.

– A működési területünkön összesen 99 települést látunk el a tűzifával, az érintett önkormányzatok pedig több mint 10 ezer köbméter tűzifát igényeltek. Az erdőgazdaság ennek a 80 százalékát már kiszállította – árulta el Osztrozics Dóra.

Mint mondta, a piaci árhoz képest jelentős kedvezménnyel adják a szociális tűzifát a sikeresen pályázó önkormányzatoknak. A programba csak kemény lombos fafajok kerülnek az erdőgazdaságnál, tehát akác, cser, bükk vagy tölgy kerül értékesítésre. A mennyiségek tekintetében pedig elmondható, hogy a korábbi évekhez hasonló az igényt benyújtó települések száma, ám a támogatás által megvásárolt szociális tűzifa mennyisége közel a duplája.

– Ezúttal okosabb voltam és már tavaly nyáron gondoskodtam arról, hogy egész télen melegen tudjam tartani az otthonomat. Saját tapasztalatom szerint azonban jóval drágább lett mostanra a fa az elmúlt évekhez képest – mondta a balassagyarmati lakos, aki szerint éppen emiatt sokan inkább a gázzal való fűtést részesítik előnyben.

– Azt tapasztalom, hogy a tűzifa ára mesterkélten nagyon magas és sokan inkább már visszatértek a gázfűtésre – fejtette ki Jakab András, salgótarjáni hivatalos tűzifakereskedő.

Id. Hunyadi Jánosné kazári lakos a fával való fűtést kedveli a legjobban, hiszen annak nagyobb a fűtőértéke, mint a gázé. Sajnos azonban azt tapasztalta, hogy egyre magasabb az ára, ráadásul sokkal nehezebb beszerezni, mint néhány évvel ezelőtt. Ennek ellenére továbbra sem szeretne áttérni más fűtésmódra.

Az Ipoly Erdő Zrt.-nél kiemelt figyelemmel kezelik a lakosság tűzifaszükségletének biztosítását, amelynek árát a 2018–2019-es fűtési szezonban nem emeli az erdőgazdaság.

– A térség magánerdő-gazdálkodóival együtt arra törekszünk, hogy a nógrádi erdőkben termelt fa döntő hányada helyben hasznosuljon – nyilatkozta korábban lapunknak Osztrozics Dóra, az Ipolyerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

Hozzátette: azok a jogszabályok, amelyek szűkítették az illegális termelés és forgalmazás lehetőségét a „fekete” tűzifa mennyiségének számottevő visszaszorulása miatt az elmúlt években átmenetileg csökkentették a forgalmazott mennyiséget. Ezzel egyidejűleg a korszerű fatüzelésű rendszerek elterjedése az utóbbi években növelte a térségben a lakosság szükségletét. A megnövekedett igény érzékelhető volt a piacon. A szakember kitért arra is, hogy tapasztalataik szerint a háztartások jelentős része visszatért az elmúlt időszakban a fatüzeléshez.

Sokan szívesebben fűtenek fával, hiszen annak nagyobb a fűtőértéke
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

– A helyben történő felhasználás az erdőgazdáknak és a lakosságnak is kölcsönös előnyöket jelent – hangsúlyozta a kommunikációs vezető, aki azt is elárulta, hogyan tudnak fellépni az illegális termelés ellen.

– Igyekszünk tudatosítani a vásárlókkal, hogy a legálisan működő magánerdő-gazdálkodók és az állami erdészeti társaságok ellenőrzött körülmények között, hatósági engedélyek birtokában termelik és forgalmazzák a tűzifát. Az értékesítés folyamata nyomon követhető, az értékesített mennyiség pedig ellenőrzött és hiteles – emelte ki Osztrozics Dóra, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a feketekereskedelemben az illegális termelésen túl az adóelkerülés mellett az is gyakorta előfordul, hogy a papíron eladott mennyiség több, mint ami a kamrába kerül, tehát könnyen becsaphatják a vevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!