Balassagyarmat

2019.01.29. 13:08

Nem felejtik el a csárdás atyját, Rózsavölgyi Márkot

Halálának évfordulóján koszorúzással és hangversennyel emlékeztek Rózsavölgyi Márkra a nevét viselő alapfokú művészeti iskolában.

H. H.

Az Ipoly-parti városban született hegedűvirtuóz és a „csárdás atyja” pályaképét Csábi István, az intézmény igazgatója idézte fel röviden, kiemelve, hogy a névadást a zeneszerző halálának 125. évfordulóján, 1973-ban tartották meg, míg Rózsavölgyi Márk életét Réti Zoltán, az iskola akkori igazgatója dolgozta fel. Hozzátette, a kortárs Jókai Mór is megrendült szavakkal búcsúzott 1848 telén a baráttól. Ahogy fogalmazott, Rózsavölgyi „édes-bús szelleme, örök szépségű dalai szívvel elbeszélő hangjaiban élni fog”.

A megemlékezésen a művészetoktatási intézmény diákjai közül Hatala Dóra játszotta el Rózsavölgyi egyik legismertebb, Nógrádi emlék című művét, Kósa József tanár zongorakíséretével.

Ezután helyezték el a koszorúkat a névadó emléktáblájánál, majd a tanulók növendékhangversennyel tisztelegtek a klasszikus verbunkos muzsika utolsó nagy képviselője előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!