Dalolva

2019.01.06. 14:59

Ismét arany minősítést szerzett a Rozmaring Asszonykórus

A Rozmaring Asszonykórus nemrég Egerben a Népek tánca – Népek zenéje döntőjében ismét arany minősítést szerzett.

P. K.

– A kórus bő harminc éve alakult meg azzal a céllal, hogy éltesse és gyűjtse a népdalokat, valamint az ősök népzenei kultúráját. A szakmai versenyeken való részvételekkel pedig szerettünk volna visszajelzést kapni a munkánkról… – mondta Orosz Józsefné.

Harmadik alkalommal kaptak arany minősítést, NMH-fotó

A kórusvezető hozzátette: az egri minősítőre már évek óta visszajárnak, ahonnan rendre országos arany minősítéssel térnek haza.

– A versenyen rengeteg kórus énekel mindig, még külföldről is jönnek. A helyszínen megismerhetjük más megyék tradícióit, tapasztalatokat gyűjthetünk és megcsodálhatjuk a változatos népviseleteket is. A minősítők minden alkalommal megerősítenek minket abban, hogy jó úton járunk, s kiváló alkalmak a továbbfejlődésre is. Az idén hetven kórus vett részt az eseményen, akik között büszkén öregbítettük Mátramindszent hírnevét szerelmes és bányászdalokkal… – mosolygott a vezető.

Utóbbiakról a bírák külön is az elismerés hangján szóltak, hiszen efféle összeállítást egyedülállóan csak a nógrádiaktól hallottak.

Orosz Józsefné kérdésünkre elárulta: a siker és az összhang érdekében a szokottnál is többet próbáltak a verseny előtt, ám ez a tagok számára mindig öröm és sohasem teher.

– Immár harmadik alkalommal kaptuk meg az arany minősítést, s ez egy jó visszajelzés arra, hogy érdemes népszerűsíteni a palóc dalokat és a népviseletet – hangsúlyozta a kórusalapító, aki bízik abban, hogy talán majd a fiatalok is kedvet kapnak a hagyományok éltetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!