Kikapcsolódás

2019.01.15. 13:54

Időszakos korcsolyapálya csábítja mozgásra a téli sport szerelmeseit Salgótarjánban

A korcsolyázás szerelmesei az elmúlt hétvégén szép számban vették birtokba a Salgótarjáni Városi Sportcentrumban megnyitott időszakos jégpályát, amely fagypont alatti hőmérséklet idején mindennap várja a téli sport rajongóit. Ottjártunkkor is sokan próbálkoztak talpon maradni a vékony korcsolyaéleken…

Palchuber Kinga

Siklás, egyensúlyozás, egymásba kapaszkodás... – sokan próbáltak talpon maradni a vékony korcsolyaéleken

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

A hétvégén friss téli levegő, siklások, pörgések, egyensúlyozás, egymásba kapaszkodás, jégre huppanás és sok nevetés járta át a Salgótarjáni Városi Sportcentrumban kialakított jégkorcsolyapályát. Nem vitás, hogy e téli sport a nógrádiak körében is igen kedvelt, hiszen nem csupán közös családi és baráti programnak kiváló, de pozitívan hat a vérkeringésre, a szívrendszerre és a légzőszervek működésére is.

Németh Csaba, a Salgótarjáni Városi Sportcsarnok és a Salgótarjáni Városi Sportcentrum vezetője elmondta: a jégkorcsolyázás rajongói egy kézilabdapálya nagyságú területet – 800 négyzetmétert – vehettek birtokba a sportcentrumban.

Hozzátette: a téli sportág szerelmeseit – fagypont alatti hőmérséklet idején – mindennap 8 és 20 óra között várják egy aktív és jó hangulatú csúszkálásra.

Siklás, egyensúlyozás, egymásba kapaszkodás... – sokan próbáltak talpon maradni a vékony korcsolyaéleken
Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

– A jégpálya működése rendkívül időjárásfüggő, ugyanis csak addig kivitelezhető, amíg éjszakánként –8 Celsius-foknál hidegebbet mérünk. Azonban, ha a pluszok beköszöntenek, akkor már nem fog eléggé megkeményedni a jégréteg. Ez esetben lehetetlenné válik a korcsolyázás, mert karcolódni fog a felszín. Huzamosabb ideig nagyon hidegre van szükség a megfelelő állag eléréséhez, jelenleg 6–8 centiméteres a jég – informált Németh Csaba.

– A nyitás óta szerencsére már sokan kilátogattak a jégpályára. A gyerekek nagyon élvezték, s a visszajelzések alapján mindenki nagyon örült, hogy többévnyi kihagyás után végre újra igazi jégen csúszkálhatnak Salgótarjánban – tájékoztatott a létesítményvezető.

Németh Csaba ismertette: a helyszínen 14 pár korcsolyát – korlátozott méretben – bérelni is van lehetőségük a látogatóknak, azonban a behatárolt darabszám és méret miatt célszerűbb saját korcsolyacipővel felavatni a pályát.

A korcsolyázókat fűtött öltöző várja, míg délutánonként – 17 órától – a büfében forralt bort és meleg teát is kínálnak a vendégeknek.

Megkérdeztük: örülnek-e a lehetőségnek?

Ricler Zsófia (9): – Nagyon jól éreztem magam a jégen! Műjégpályán már csúszkáltam, de most először korcsolyáztam igazi jégen és nagyon élveztem! Nem volt nehéz ráérezni az egyensúlyra, mert a melegebb időkben rendszeresen járok görkorcsolyázni is. Együtt siklani a jégen a családdal pedig szuper móka! Remélem, minél többször vissza tudunk még jönni.

Lengyel László Nico (7): – Két és fél évvel ezelőtt jégkorcsolyáztam először, azóta minden télen csúszkálok! A családommal itt lakunk a centrum közelében, így anyával bármikor kijöhetünk a pályára, amíg az idő engedi. Legjobban a gyorsaságot szeretem a jégkorizásban. Mi voltunk az elsők, akik felavatták a korcsolyapályát! Azóta itt lógunk, minden nagyon jó!

Antal Gergő Dániel (11): – Nagyon szeretek görkorcsolyázni, de jégen most álltam először. Azt hittem nehezebb lesz ráérezni, ám egyáltalán nem volt az! Olykor azért még el-elcsúszom, de könnyen felállok. A srácokkal nagyon élvezzük a csúszkálást. Nem messze lakom a pályától, ezért most azon is gondolkozom, hogy a héten iskola után mindennap beugrom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!