hagyomány

2019.01.11. 16:30

Emléktúrát szerveznek a doni hősök tiszteletére

2017-ben tartottak először három falun – Karancskeszin, Karancslapujtőn, Karancsberényen – áthaladó, túrával egybekötött megemlékezést a doni katasztrófa 74-ik évfordulója alkalmából.

Gerhát Karina

A hagyományoknak megfelelően idén is elindul a menet

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Az emlékmenetet akkor hagyományteremtő szándékkal „hívták életre”, amely meg is valósult, hiszen idén már harmadik alkalommal vehetnek részt ezen a túrán az érdeklődők. Csupán az útvonal változik, ugyanis január 19-én, szombaton Salgótarjánból indul és Karancslapujtőn ér véget a megemlékezés.

Kiállítás is lesz

Az országos programokhoz kapcsolódva a Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület január 19-én idén is emlékmenetet szervez a doni hősök tiszteletére. A megemlékezés 10 órakor kezdődik a salgótarjáni Főposta oldalán elhelyezett emléktábla előtt, majd ezt követően gyalogosan indulnak el a résztvevők Karancsalján át Karancslapujtőre – mintegy 10 kilométer –, ahol a helyi művelődési házban ünnepi műsorral és kiállítással zárul az emlékmenet.

1943. január 12-én kezdődött a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. A németek oldalán a Szovjetunió ellen indított támadásban a 2. magyar hadsereg összesen 207 ezer 500 katonája vett részt, ám a frontról történő kivonást követően alig negyven százalékuk tért vissza. A sokszoros túlerővel szemben hiányos felszereléssel harcoló magyar hadsereg az összecsapásokban, az orosz télben, az összeomlást követő hadifogság miatt mintegy 120 ezer katonáját veszítette el.

Nógrád megyéből is többen részt vettek a harcokban, akadt köztük olyan, aki hazatért, azonban olyan is, akit a családja soha többet nem láthatott. Vitéz Oravecz Zoltánnak, az emléktúra főszervezőjének a nagyapja, illetve annak öccse – aki sajnos ott is veszett – jelen volt az összecsapásoknál.

A hagyományoknak megfelelően idén is elindul a menet
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

– Úgy gondolom, hogy a doni katasztrófát elszenvedő emberek megérdemlik azt, hogy egy ilyen szintű megemlékezéssel gondoljunk vissza rájuk és hőstetteikre. Sajnos személyes érintettségem is van mindebben, ezért különösen szívügyemnek tekintem a kezdeményezést – mondta a főszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!