Magad döntesz!

2018.12.02. 15:30

Telt házas előadást tartott Zacher Gábor Bátonyterenyén

Mekkora is a szülői pánik napjainkban a droghelyzet miatt? – e kérdést járta körbe nemrég dr. Zacher Gábor, toxikológus a Magad döntesz! című prevenciós program keretében tartott előadásán Bátonyterenye művelődési központjában.

Veres Edina

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

Dr. Zacher Gábor mindenekelőtt kiemelte: a kábítószer jelenléte Nógrád megye utcáin – azon belül is főként a szegregátumokban – nem új keletű probléma, de az ország számos területén fennállnak a drogok okozta problémák.

Nem minden adat fedi a valóságot

Dr. Zacher Gábor kiemelte, hogy a statisztikák nem minden esetben tükrözik hűen a valóságot, néhány dologra azonban felhívhatják a figyelmet. Az adatokból többek között kiderül, hogy a dohányzás terén a tizenhat éves magyar fiatalok európai viszonylatban is az egyik legtöbbet dohányzók csoportjába tartoznak. Érdekes továbbá az a tény is, hogy a droghasználat tekintetében a nyolc általánosnál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők esetében a táblázatok nulla százalékot mutatnak. A szakember úgy magyarázta ezt a jelenséget: nem arról van szó, hogy ezeket az embereket nem érinti a probléma. Sokkal inkább arról, hogy tőlük nem érkeznek visszajelzések. Kiderült az adatokból az is, hogy azoknál a háztartásoknál, ahol a nettó havi jövedelem nem haladja meg az ötvenezer forintot, több mint 27 százalékban realizálható a drogfogyasztás.

– Úgy gondolom, hogy a gyermeknevelés a világ legextrémebb sportja. Sajnos napjainkban már hatalmas szakadék tátong a fiatalkorúak és a felnőttek között amiatt, hogy a két fél közti kommunikáció a legtöbb esetben nem működik. Nyilván a rendszerváltás előtt is voltak olyanok, akik kábítószereket használtak, de abban az időben még nem volt ekkora mennyiségben jelen, mint napjainkban. A rendszerváltást követően egy új piac nyílt meg a kereskedők és a felvásárlók előtt, az egészségügyi rendszer ellenben nem volt még felkészülve a helyzet kezelésére. Ezt még a mai napig lehet tapasztalni, hiszen akár három héten belül elérhetnek hozzánk azok az új szerek, amelyek ellenőrizetlenül kerülnek a felhasználók elé anélkül, hogy bárki ismerné azok utóhatásait. Ezt pedig csak tovább súlyosbította a kombinált hatóanyagok megjelenése. Az egész leginkább egy orosz ruletthez hasonlít, hiszen sok esetben még a terjesztő sem ismeri pontosan, hogy mit is ad el „áldozatának” – hangsúlyozta a teltházas teremben a szakember.

Hozzátette: meglátása szerint a szigorúbb büntetés sem biztos, hogy megoldáshoz vezetne.

 

– A kábítószerek az esetek döntő zömében a felhasználóktól kerülnek lefoglalásra, amely nagyon kevés mennyiséget jelent. Hazánkban 2016-ban az öt százalékot érték el, ez a mennyiség szinte semmilyen hatást nem gyakorol sem a piacra, sem az árra – tudatta a toxikológus.

Dr. Zacher Gábor érdeklődésünkre továbbá azt is elárulta, hogy nem egy alkalommal Nógrád megyéből érkező lefoglalásoknál kértek már tőle szakértői véleményt.

– A helyzet kezelése szempontjából fontosnak tartanám, hogy az édesanyák a lányaikkal, az apák pedig a fiaikkal beszéljenek ezekről a fontos kérdésekről, hiszen a szülők nem állhatnak mindig a gyerekeik mellett. A lényeg, hogy a fiatal tudjon egyedül is jó döntést hozni! Jókor, jó helyen tudja kimondani azt a három betűs szót: Nem! Ehhez viszont szükség van egy megfelelő otthoni mintára, amit a gyerek bele tud rakni a „puttonyába” és a megfelelő időben elővenni onnan azt.

Én azt találom a legcélravezetőbbnek, ha a fenyegetések vagy tiltások helyett, figyelmükbe ajánljuk a saját kereteik megismerését, és a későbbiekben ennek tudatában dönthetnek arról, hogy iszik-e még egy pohárral a szórakozóhelyen. Én ezt kaptam egykor az édesanyámtól, és ezt adtam tovább a fiamnak is egy kiadós beszélgetés során. Van egy nagyon hatásos mondat, amellyel szerintem felhívhatjuk a fiatalkorúak figyelmét a kábítószerekkel kapcsolatos döntésük súlyára, ez pedig annyi: a drogok megváltoztatnak bennünket, méghozzá úgy, hogy a változásba nem fogunk tudni beleszólni! – emelte ki dr. Zacher Gábor, aki végül kitért arra is: a gyerekek nyelvén ugyan nem könnyű feladat kommunikálni, de lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!