Hagyományőrzés

2018.12.10. 08:45

Tájházat építenek a múlt értékeinek Cserháthalápon

Komoly munkálatok zajlanak jelenleg is a községben található egyik régi parasztházban. Az önkormányzat itt alakítja ki a falu múltját bemutató kis helyi múzeumot.

H. H.

A tájház kívülről. Berendezési tárgyait még gyűjtik

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

– A lakosság részéről komoly igény jelentkezett egy tájház létesítésére – mondta el lapunk érdeklődésére Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere.

– Ez találkozott az önkormányzat elképzeléseivel, így az ötletet a tettek mezejére helyeztük át. Szerencsére akadt olyan épület, ráadásul könnyen megközelíthető helyen, a településünk központjában, és nem igényelt olyan nagymértékű átalakítást, ami súlyosan megemelte volna az esetleges költségeket. A Start közmunkaprogramban nemrég kezdtük el a felújítást. A tető már rendben van, hasonlóképpen a külső vakolás, most a belső tér munkálatai zajlanak.

A tájház kívülről. Berendezési tárgyait még gyűjtik
Fotó: Nógrád Megyei Hírlap

Dócs Dávid hozzátette: a kivitelezéssel párhuzamosan szerzik be mindazokat a tárgyi érdekességeket, a paraszti élet hagyományos eszközeit, berendezéseit, szerszámait, fotókat, okiratokat, amelyek gazdagítják majd a leendő tájházat. A helybéliek komolyan érdeklődnek a hagyományéltető emlékhely iránt, már eddig is sok adomány érkezett a lakosságtól, de még néhány dolog hiányzik, amely egy hasonló múzeum kialakításához elengedhetetlen.

– Minden egyes tárgyon, amit kapunk, feltüntetjük, hogy kinek a tulajdona volt – – részletezte a polgármester. – Őszintén remélem azt is, hogy mire eljön az átadás ideje, tovább bővül az értéktár, és a környék egyik legszebb, legszínvonalasabb tájházát létesíthetjük Cserháthalápon. A megnyitót május elsejére szeretnénk időzíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!