jegyzet

2018.12.13. 15:16

Rémült tömeg

Emlékeznek még arra a lassan nyolc évvel ezelőtti esetre, amikor egy budapesti szórakozóhelyen három fiatal lányt nyomott össze a pánikba esett tömeg?

Szabó Rita

Forrás: pixabay

Utóbb, évekkel később kiderült, hogy a menekülést vaklárma robbantotta ki a Nyugati téri West Balkánban. Egy máig ismeretlen személy késelést kiáltott, ezt követően indult meg a tömeg a kijárat felé. A szabályok szerint az épületben mindössze 1500 ember tartózkodhatott volna, ehelyett több mint 3000 jegyet adtak el.

A történet több sebből is vérzett, rengeteg szabályt megsértettek a szervezők, mégis csekély börtönbüntetéssel megúszták. A napokban Olaszországban történt hasonló eset, egy szórakozóhelyen hat ember halt meg, akiket a megrémült embertömeg taposott agyon. Mindkét esetben többek között a felkészületlen biztonsági szolgálatot hibáztatják, de valljuk be: vajon hány biztonsági őr tudna megfékezni ezernyi olyan embert, akik az életükért menekülnek?

A fővárosban már én is a saját bőrömön tapasztaltam a tömeg olykor pusztító erejét. Láttam már verekedést szórakozóhelyeken, sőt, a férfiak dulakodása miatt előfordult, hogy én is a földre kerültem. Olyat is tapasztaltam már, amikor a hatalmas tömeg miatt egyre ritkábbá vált a levegő, és olyat is amikor egy lánynak pánikrohama volt a kialakult helyzettől. Ilyenkor a válasz: Ne járjon buliba, akkor nem lesz tömeg!

A West Balkán-ügy érintettjei is ezt a választ kapták segélykérésükre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!