Koraszülöttek

2018.12.03. 07:02

Minden tizedik baba idő előtt születik Nógrád megyében

Évente 700–800 újszülött lát napvilágot a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban, közülük mintegy 70–80 csecsemő a vártnál korábban érkezik szüleihez. Ez az európai átlag felett, de az országossal megegyező szinten van. A helyi szakemberek azonban mindent elkövetnek annak érdekében, hogy tartósan tovább csökkentsék ezt a számot. Ebben sok más mellett rendkívül fontos szerepe van a megelőzésnek.

Gerhát Karina

Bármikor is érkezzen, egy csecsemő mindig örömöt okoz

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

– A koraszülés fogalma megváltozott az elmúlt esztendőkben. Korábban a 2500 gramm alatti súlyhoz kötötték ezen meghatározást, azonban amióta egyre pontosabban lehet tudni, mennyi idős egy magzat a születés pillanatában, azóta a 37. hétnél fiatalabb terhességi korban világra jövő csecsemőket hívjuk koraszülötteknek. Fontos tudni azonban, hogy vannak sávok, időtartományok, amelyek gyakorlatilag meghatározzák az újszülött későbbi kilátásait az élethez – mondta lapunknak dr. Pasztuhov Ágoston.

Örömhírek a szülészeti osztályon

– Családbarát szülészet kialakítására nyújtottunk be pályázatot és a visszajelzések alapján úgy tűnik, befutók leszünk. Amennyiben ez így történik, akkor több tízmillió forintot kapunk a koraszülött-ellátás fejlesztésére, valamint a családbarát viszonyok további korszerűsítése. Idén februárban a szülészet megkapta a családbarát kórházi osztály címet, ennek folytatása ez a pályázat – mondta dr. Pasztuhov Ágoston. Hozzátette: néhány éve bevezettek egy Atozibán nevű gyógyszert, amit itt olyannyira kiterjedten használnak, hogy a legutóbbi szülész-nőgyógyász országos kongresszuson őket kérték fel arra, számoljanak be az elért eredményekről. A készítmény a felnőtt terhes nők esetében a fenyegető koraszülés megakadályozására javasolt.

A szülész-nőgyógyász főorvos hozzátette: normál esetben a 40. terhességi héten születik meg a kisbaba, azonban pontosan a kiírás napján kevesebb, mint 30 százalékuk érkezik meg szüleihez, ez ugyanis előbb vagy később történik meg. Az elmúlt két esztendőben megyénkben a koraszülések az összesnek a 10 százalékát tették ki. Néhány évvel korábban ez még a 11 százalékot is meghaladta.

– A 24. héttől kezdve mondjuk azt, hogy van esélye a babának az életben maradásra. Ez a határ azonban egyre csökken annak köszönhetően, hogy a különböző technikák révén fejlődik a koraszülött-ellátás. Minél inkább telik az idő, annál jobban javul a csecsemő egészséges felnőtté válásának esélye. Ez azt jelenti, hogy súlyosabb károsodás – vakság, mozgáskorlátozottság vagy mentális visszamaradás – nem történik. Érdemes megjegyezni, hogy a 30. hét tájékán mindennap 3 százalékot javul a magzat egészséges felnőtté válásának az esélye – hangsúlyozta a főorvos.

Megtudtuk azt is, hogy a megyei kórházban a 32. hét alatt tervezetten nem vállalnak koraszülést, ilyen esetben progresszív ellátás keretében leginkább a Honvédkórházba küldik tovább a kismamákat. A 32. hét után azonban, ha előreláthatólag nincs valamilyen fejlődési rendellenesség, akkor helyben is felvállalják a szülést.

Az idő előtti világra jövésnek rengeteg oka van, amelyek közül a legfontosabb tényezőket említette meg a főorvos.

Ezek közé tartoznak a méh különböző fejlődési hibái, a fertőzések – nem csak nemi szervi –, valamint a gyulladások. Az utóbbival a burokrepedés is összefüggésbe hozható. Természetesen vannak életmódi vonatkozások is, a családi állapoton át, a dohányzáson keresztül, egészen a táplálkozás milyenségéig. Ezek mind kedvezőtlenül befolyásolják a normál időben történő szülést.


Bármikor is érkezzen, egy csecsemő mindig örömöt okoz
Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

A főorvos bevallása szerint az osztályon van elég inkubátor, így nem is a darabszám a lényeges, hanem, hogy azok a legkorszerűbbek legyenek.

Dr. Pasztuhov Ágoston kifejtette továbbá: a koraszülés minimalizálására vannak törekvések, a legfontosabb azonban a terhesgondozás. A korábban világra jövésnek régi keletű problémája a dohányzás, ami újból reneszánszát éli. Akadt olyan időszak, amikor kedvezőbb volt ezen a téren a helyzet, de a fiatalok körében megyénkben ez ismét romlani látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!