Csak várni és várni

2018.11.06. 06:52

Túlterhelt szerelők: várni kell a fűtés felülvizsgálatára

Nem ellenőriztetik időben a fűtési berendezéseket a lakosok. Egy-egy szakemberre mostanság heteket vagy akár hónapokat is kell várni.

Tóth-Nagy Orsolya

Megállás nélkül dolgoznak a szakemberek, de alig-alig bírják az egyszerre nyakukba szakadt megrendeléseket, Fotó: NMH

A gázkészülékek biztonságos működése miatt célszerű évente legalább egyszer, még a fűtésszezon előtt szakemberrel ellenőriztetni azokat. Ennek ellenére sokan nem törődnek a nyári időszakban az otthoni fűtési rendszer átvizsgálásával, pedig fontos lenne minden évben felkeresni a szerelőt.

– Elengedhetetlen a fűtőkészülékek karbantartása. Egyrészt baleset-megelőzés céljából, másrészt üzembiztonsági szempontból, valamint gazdasági okokból is. A problémamentes használat mellett csökkenhet a fogyasztás, így az jelentős megtakarítást eredményezhet – mondta lapunknak Deák János, egy salgótarjáni szakszerviz ügyvezetője.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy évente sokan halnak meg Magyarországon szén-monoxid-mérgezésben, ezért komolyan kell venni az ellenőrzést, és oda kell figyelni, hogy mindig legyen a helyiségben friss levegő. Mint mondta, sok halálesetet okozhat a gondatlanság.

Megállás nélkül dolgoznak a szakemberek, de alig-alig bírják az egyszerre nyakukba szakadt megrendeléseket, Fotó: NMH

– Volt olyan baleset, amely során egy fiatal lány vesztette életét a fürdőkádban, mert elfogyott az oxigén. Az ehhez hasonló esetek elkerülése végett jelzőeszközök megvételét javasolom – közölte Deák János, aki hangsúlyozta, hogy kizárólag jó minőségű és megbízható terméket érdemes vásárolni.

Az ügyvezető kitért arra is, hogy Nógrád megyében sokan halogatják az ellenőrzést, és nem keresik fel időben a szakembert, csak akkor, ha már megtörtént a baj.

Azok számára, akik új konvektort, esetleg egy teljesen új rendszert szeretnének otthonukba szereltetni, azt tanácsolta, hogy mindig tavasszal kell felkeresni a szerelőt. A fűtőberendezések átvizsgálását pedig érdemes még a nyár folyamán elvégezni. Ősszel, a szezon kezdetekor ugyanis rengeteg teendője van a szerelőknek, így az ügyfeleknek várniuk kell rájuk, és még az is előfordulhat, hogy több mint egy hónapba telik, mire eljutnak egy-egy otthonba.

– Tapasztalataim szerint a tavalyi évhez képest nem változott a helyzet Nógrád megyében. Ez még most is hiányszakma, ami továbbra is problémát jelent – közölte a vezető, aki szerint nagy szükség lenne új szakemberekre.

A megyei lakosok is érzékelik, hogy valóban sokat kell várni a fűtés- és gázszerelőkre is.

A salgótarjáni Balázs Szabina nemrég költözött új lakásba, ahol elmondása alapján az egész fűtési rendszert ki kellett cserélni, mert az már életveszélyes volt.

– Tervemet még a nyáron jeleztem a hozzáértőnek, de már akkor is rengeteg munkája volt, így napokat vártam rá – mondta Balázs Szabina, aki nagyon örült annak, hogy előre gondolkodott, hiszen most, a szezon kezdetével akár több hétig is eltartana, mire eljutnának hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!