Nógrád megye

2018.11.09. 09:08

A NAV szerint fontos az üzleti partnerek ellenőrzése

G. K.

Adóellenőrzéskor akár komoly hátrány is érheti azokat, akik nem járnak el kellő körültekintéssel üzletfelük, beszállítóik kiválasztásakor.

– A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisokkal, lekérdezhető nyilvántartásokkal segít a tájékozódásban – mondta lapunknak Herczegh Edina.

A NAV megyei igazgatóságának sajtóreferense hozzátette: érdemes minden eshetőségre felkészülve megfelelően dokumentálni, hogy a vállalkozás a lehető legkörültekintőbben jár el üzletkötései során. A NAV honlapján található adatbázisokban ellenőrizhető, hogy ki, mennyire tartja be a szabályokat, sőt az Online Számla rendszer is megkönnyíti a számlakibocsátó partnerek megbízhatóságának felmérését. Ajánlott a vállalkozásnak utánanézni a cégjegyzékben vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásban. Fontos meggyőződni arról, akár személyesen is, hogy a leendő partner ténylegesen folytat-e tevékenységet a székhelyén, illetve telephelyén, vannak-e alkalmazottai, képes-e a vállalt szolgáltatás, termékértékesítés teljesítésére.

– A NAV honlapján található adatbázisok – www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok – tartalmazzák többek között a létező adóalanyokat, a megbízható adózókat, az adóhiányosokat, a törölt adószámosokat, az áfabevallást több mint két bevallási időszakon keresztül be nem adókat, a köztartozásmentes adózókat, a végrehajtás alatt állókat és a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatókat is – hangsúlyozta Herczegh Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!