Szuri

2018.11.21. 10:04

A cicáknak is kölyökkörtól ajánlott az oltás

Házi macskánk védelméről és egészségéről kölyökkortól kezdve fontos, némely esetben életmentő oltásokkal gondoskodhatunk.

N. J. Á.

Már 8–10 hetesen érdemes a cicát fertőző bélgyulladás ellen beoltatni, majd négy hét múlva ugyanezt megismételni. A későbbiekben 1–2 évente szintén érdemes ezt megerősíteni, második alkalommal pedig kombinálhatunk a veszettség elleni vakcina beadásával is.

Utóbbit évente célszerű ismételni. Fontos tudni, hogy a veszettséget vírus okozza, egyik megbetegedett állat nyálával terjed át a másikra. Ez leggyakrabban kandúrok közti verekedés, karmolás során történik, de egy ártalmatlannak ható tüsszentés is felelős lehet. Oltás nélkül a legtöbb esetben sajnos halálos kimenetelű.A végzetes betegségek listája igen hosszú: macskaleukémia, fertőző hashártyagyulladás, agyhártyagyulladás, tuberkolózis, Aujeszky-kór, immunhiányos betegségek. Sajnos ezek közül nem mindegyikre létezik gyógymód.

A folyékony, savószerű váladékkal megtelő hasüreg a hashártyagyulladás visszafordíthatatlan tünete, és amennyiben fiatal cicánkat nem oltattuk be időben, nem fogja tudni leküzdeni a betegséget. Az álveszettségnek is nevezett, nyáladzással, hányással, légszomjjal és lázzal járó Aujeszky-kór szintén gyógyíthatatlan, de megelőzhető, ha soha nem etetjük nyers sertéshússal cicánkat. A vírusos eredetű immunhiányos betegségre azonban egyáltalán nem létezik védőoltás, de főleg karmolások, verekedések során terjed, így megelőzéséről gondoskodhatunk, ha kedvencünk élőhelyét biztonságossá tesszük, idegen állatot nem engedünk a közelébe. Jó hír, hogy a macskaleukózis viszont évenként ismételt védőoltással megelőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!