oktatótér

2018.10.10. 06:54

Interaktív foglalkozásokkal csábítják a pásztói múzeumba a diákokat

Nem mindennapi foglalkozásokkal várják a gyerekeket a Pásztói Múzeumban, ahol nagy hagyománya van ennek a tevékenységnek, hiszen már az 1980-as években is fogadtak diákokat.

Tóth-Nagy Orsolya

A fiatalok szívesen részt vesznek a különböző rendezvényeken, izgalmas és hasznos előadásokkal kedveskednek nekik a szakemberek, Fotó: Ladóczki Balázs/N.M.H.

Nagy múltra tekint vissza a múzeumban a fiatalokkal való foglalkozás, a népszerűsége máig töretlen.

Programok

Számos programmal várják az érdeklődőket. Október 15-én, hétfőn Csohány Kálmán kiállítás nyílik a művész diófapáccal készült alkotásaiból, majd november 8-án, szombaton a Magyar Tudomány Nógrád megyei ünnepsége keretében interaktív játékot mutatnak be és a helyi könyvtárban tudományos előadásokat tartanak. Szintén novemberben a Földtudományos forgatagra látogatnak el a múzeum dolgozói, ahol saját standjuk lesz és bemutatják a mikroszkópos foglalkozást, az őslénytan válogatást. Új tárlat jövő év elején várható.

– Tulajdonképpen már akkor elkezdtük ezt a tevékenységet, amikor még nem volt divat. Az 1984-es indulástól kezdve szisztematikusan foglalkoztunk diákokkal. Az első az őslénytani kutatótábor volt, amelyet idén már a harmincnegyedik alkalommal szerveztünk meg – mondta dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója, aki azt is elárulta, hogy az 1980-as évek során emlékezetes túrákat szerveztek, hiszen volt, hogy külföldre is ellátogattak. Jó pár évvel később pedig központilag felkarolták a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, így azok nagyobb teret kaptak.

– 2009-ben egy pályázati támogatásnak köszönhetően indítottuk be az állandó foglalkozásokat, majd 2011-ben az intézmény pincéjében tanulmányi raktárat és egy múzeumpedagógiai oktatóteret nyitottunk meg. Ezek azóta is működnek. A tanulóknak szóló órákat mindig állandó kiállításokhoz szervezzük és szinte mindennap érkeznek hozzánk diákok – árulta el az igazgató.

A fiatalok szívesen részt vesznek a különböző rendezvényeken, izgalmas és hasznos előadásokkal kedveskednek nekik a szakemberek, Fotó: Ladóczki Balázs/N.M.H.

Hozzátette: a múzeum munkatársai nagyon kreatívak, hiszen minden korosztálynak élvezetes programokat dolgoznak ki. Egyébként nemcsak Pásztóról érkeznek fiatalok, hanem a környékről is, az óvodásoktól kezdve az általános iskolásokon keresztül egészen a középiskolásig. A napokban például Egyházasdengelegről látogattak el gyerekek a múzeumba, hogy bővítsék tudástárukat. Az intézményvezető kitért arra is, hogy miért elengedhetetlenek a gyerekek számára ezek a foglalkozások.

– Alapvetően azért vagyunk, hogy a fiatalok és az emberek sokoldalú műveltségre tegyenek itt szert, hiszen csak az boldogul ebben a mai világban, aki tényleg alapos és széleskörű műveltséggel rendelkezik. Ezeknek az intézményeknek a lehetőségeit pedig ki kell használni ahhoz, hogy ezt a széleskörű tudást átadjuk másoknak élményszerű keretek között – osztotta meg gondolatait portálunkkal Hír János, aki szerint a múzeumban az ember egész testével működik és az a verhetetlen bája, hogy az érdeklődők magával a valós tárgyakkal találkozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!