Drága vagy olcsó?

2018.10.19. 11:18

Eláruljuk, mennyit ér a nógrádi föld

Az alacsony humusztartalom miatt az országos átlagnál alacsonyabbak a megyei termőföldárak. Járása, sőt esetenként települése válogatja, hogy hol mennyit ér a föld.

V. E.

Hektáronként félmillió forintért is kapható már szántó, Fotó: H. Cs./N.M.H.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke lapunknak elmondta: megyénkben azért lehet ilyen alacsony a termőterületek átlagára, mert a földjeink humusztartalma csekély, emiatt kevés aranykorona-értékkel rendelkeznek.

Hozzátette: rontja a helyzetet, hogy a területek elaprózódottak, ezért nem gazdaságos a művelésük.

Hektáronként félmillió forintért is kapható már szántó, Fotó: H. Cs./N.M.H.

– A termőföld átlagárának meghatározása mindig összetett és bonyolult feladat, mivel az ár meghatározásánál figyelembe kell venni például a földterület fekvését és művelési ágát. Ez utóbbi terén jelentős árkülönbségeket tapasztalhatunk megyénk járásai között, sőt még a települések között is. Az alacsonyabb aranykorona-értékkel bíró szántókat hektáronként ötszázezer forint értékű összegért lehet megvásárolni, míg a humuszban gazdagabb földekért akár egymillió-hatszázezer hektáronkénti átlagárat is fizethet egy gazdálkodni vágyó – fejtette ki Szandai József.

Az agrárgazdasági kamara megyei vezetője hozzátette: amíg a gyümölcsösök Kelet-Nógrádban akár hétszázezer forintért is gazdát cserélhetnek, addig nem ritka, hogy a megyénk nyugati részén – ahol a bogyós gyümölcsök termesztése nagy hagyományokkal bír – tízszer ekkora árat, akár hétmillió-kétszázezer forintot kérnek. Megyénkben két jelentősebb szőlőterület található – Pásztó-Hasznos, valamint Szendehely környéke –, ahol a szőlők átlagára ötszázötvenezer és egymillió-százhuszonötezer forint között mozog. Azonban ez az összeg is alacsonynak mondható az országos árhoz képest. Ez a helyzet azért alakulhatott így, mert nálunk magas a mostanra elhanyagolt ültetvények száma.

– Az erdőként művelt területek aránya megyénkben nagyon magas, bár a vételára alacsonyabb a szántókénál, így háromszázezer forinttól egymillió forintig terjedhet. A gyepekért megyénkben kétszázezer és hétszázötvenezer forint összegű vételárat kell fizetni – közölte Szandai József.

A megyei vezető elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a vételárakról a szervezethez beérkező adás-vételi szerződések alapján tud információval szolgálni. Az adott földterület árát – amit ezek a dokumentumok is tartalmaznak – minden egyes esetben a két fél, az eladó és a vevő megállapodásán múló egyedi egyezség ­határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!