Kerékpárutak

2018.09.27. 11:25

Biciklivel munkába: nyeregben az ügy megyénkben

Összesen több mint hárommilliárd forint pályázati keretösszeget nyert el hat Nógrád megyei település – keleten Pásztó, Karancsalja és Szurdokpüspöki, nyugaton pedig Balassagyarmat, Érsekvadkert és Rétság – kerékpárutak létesítésére. A nyomvonalak kiépülésével biztonságosan lehet majd eljutni biciklivel a lakástól a munkahelyre.

Sziládi Krisztina

A program célja az úgynevezett helyi hivatásforgalmi – vagyis a lakás és a munkahely vagy az iskola közötti – kerékpárutak létesítése, felújítása és korszerűsítése a települési önkormányzatok területén. Mindezzel elősegítenék a további kerékpárbarát fejlesztéseket, Nógrád megye biciklis közlekedési infrastruktúrájának bővítését és a már meglévő kerékpárút-hálózatokhoz való csatlakozás biztosítását. A fejlesztésekkel a kormány ösztönözni kívánja a környezetbarát közlekedési mód terjedését, illetve azt, hogy többen használják a kétkerekűt, ha munkahelyükre vagy éppen iskolába igyekeznek.

Tekerésre ösztönöz a vidékünk

Nógrád megye településszerkezetére jellemző, hogy az egyes helységek közel találhatóak egymáshoz, ezért a lakosság nagy része hagyományosan kerékpárral közlekedik az alacsonyabb forgalmú utakon. A városokat is felfűző főútvonalak magas gépjárműforgalma miatt a közlekedésbiztonság csökken, így a kerékpárosok ezeket kevésbé használják a balesetveszély miatt. Kiemelkedő igény mutatkozik a hivatásforgalmi célú kerékpáros közlekedésre, a munkahelyek és a lakóhelyek közötti ingázás vonatkozásában. Ezt szolgálja a megyei kerékpárút-fejlesztések egy része, amelyek által biztonságosan megközelíthetővé válik több iparterület is. A kerékpárutak kialakításával emellett ösztönözni lehet a környezetbarát közlekedési mód terjedését is.

A Zagyva-völgyi kerékpárút kiépítése Pásztó és Szurdokpüspöki között azt célozza, hogy a belváros mellett az északi és a déli iparterületek is biztonságosan megközelíthetőek legyenek biciklivel. A kerékpárút északi vége Pásztó északi iparterületétől indul, míg a déli vége Szurdokpüspöki központjáig tart. A Zagyva-völgyi kerékpárút Bátonyterenye és Pásztó között tervezett szakaszával együtt a térség legfontosabb, munkahelyek százait biztosító gyárterületei válnak kétkerekűvel is könnyedén megközelíthetővé. A kerékpárút északi vége ugyanis a Bátonyterenye Ipari Parkhoz csatlakozik, míg a déli vége Pásztó északi iparterületéig tart. A két gazdasági zóna összekötésével a két város mellett kisebb településekről – például Mátraverebélyből és Tarról is – biztonságosan juthatnak el biciklivel munkahelyeikre az emberek.

Karancsalja, Karancslapujtő és Karancskeszi – konzorciumban – a három község teljes hosszán keresztül vezető kerékpárút kialakítását tervezi. A létesítmény megvalósítani tervezett teljes hossza 11,73 kilométer. Balassagyarmat közigazgatási területén bicikliút létesül a város Szügy községgel szomszédos közigazgatási határától a balassagyarmati autóbusz-pályaudvarig. A 4,08 kilométer hosszúságúra tervezett bicikliút megvalósítása érdekében egyrészt meglévő utakon jelölnek ki sávokat a kerékpárosok számára, másrészt új szakaszok is épülnek. Új bicikliutat építenek az Ady Endre utca és a Kóvári utca keresztezésétől a nyugati ipartelepig, ennek tervezett hossza 1,01 km.

Milliárdos fejlesztések valósulnak meg a biztonságos bringázás érdekében, NMH-fotó

Érsekvadkerten a település teljes hosszában húzódik végig a 22-es számú főút, amely a 2-es útból kiválva igen jelentős forgalmat bonyolít le Balassagyarmat, Szlovákia, valamint Nógrád megye északi és keleti irányába. A településen belül azonban hiányzik a kerékpárút. Ez épülhet ki a 22-es mellett 1,473 kilométer hosszan, a szükséges kapcsolódási pontokkal, rávezető szakaszokkal és kereszteződések kialakításával együtt. Rétságon a fejlesztés keretében a 2-es számú út belterületi, a biciklisek által leginkább használt szakaszán választják el egymástól a kerékpáros- és a gépjárműforgalmat. A fejlesztés eredményeként biztonságosan elérhetővé válik majd a városcentrum.

Salgótarjánban is biciklisbaráttá válik az útvonal kerékpárforgalmi létesítmények kijelölésével, felfestésével. Nyitott kerékpársáv létesül például a Petőfi úton, 2,5 kilométeres szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!