Tűzesetek

2019.01.31. 11:30

Idén már tíz égő lakáshoz riasztották a tűzoltókat

Még el sem telt a január, és már tíz lakástűzhöz riasztották megyénk tűzoltóit. Noha országos szinten számos lakástűz áldozatot is követelt már idén, Nógrádban még egyik sem végződött halálesettel, ketten azonban kórházba kerültek a tűzesetek kapcsán.

Gerhát Karina

Csak idén tíz lakástűzhöz riasztották már a megyében a tűzoltókat. A kéményben begyulladt korom miatt könnyen lángra kaphat a tetőszerkezet

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint országos szinten januárban eddig átlagosan óránként keletkezett egy lakástűz Magyarországon. A legtöbb egy-két négyzetméteres volt, azonban naponta három-négy otthon semmisül meg az emberi gondatlans

Ezekre érdemes odafigyelnünk

Fontos, hogy azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, a cserépkályhához, vagy a kazánhoz. Nem szabad háztartási hulladékkal fűteni, ettől ugyanis a kéményekben annyi korom és kátrány rakódik le két hét alatt, mint egy teljes fűtési szezonban megfelelő tüzelő használata esetén. Ahol szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom, innen pedig másodpercek alatt átterjed a tűz ház tetőszerkezetére.ágra visszavezethető tüzek miatt – tudtuk meg Angyal Esztertől.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette: szűkebb hazánkban csak az idén már tíz alkalommal riasztották lakástűzhöz a lánglovagokat. Két helyszínen a villanyóraszekrény gyulladt ki, volt ahol a kiszáradt karácsonyfa okozott lakástüzet, két esetben a berendezési tárgyak, két házban a felhalmozott tüzelőanyag gyulladt meg, szintén két ingatlannak a tetőszerkezete égett le, Dorogházán pedig teljes terjedelmében lángolt egy ház.

Angyal Eszter hangsúlyozta továbbá, hogy a téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának. Ilyenkor ugyanis az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, világítanak, intenzíven fűtenek. Január utolsó hétvégéjén öt ember vesztette életét Magyarországon lakástűzben. A halállal végződő esetek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek voltak. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek oda egyedül élő idősebb szomszédjaikra, ismerősükre. Egy füstérzékelő beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem ütött ki azokban a lakásokban, ahol volt füstérzékelő.

Csak idén tíz lakástűzhöz riasztották már a megyében a tűzoltókat. A kéményben begyulladt korom miatt könnyen lángra kaphat a tetőszerkezet
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy egy jó minőségű füstérzékelő néhány ezer forintba kerül és már a tűz keletkezésekor jelez. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még van idő kimenekülni a lakásból, vagy az otthon lévők akár még saját maguk is meg tudják fékezni a kezdeti lángokat anélkül, hogy testi épségüket kockáztatnák.

A legtöbb lakástűz a fűtéssel, a főzéssel, a dohányzással, a hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!