Ipolyszög

2017.09.12. 04:49

Családias falunap az udvaron

fenyvesi

Mit keres az a fura alak a háztetőn? Ez volt az első kérdés, ami az egymásra tekintő újságíró és fotós részéről felmerült az ipolyszögi falunapra érkezvén. Bizony, a düledező művelődési ház cserepein egy figura ücsörgött, letekintve a forgatagban sürgölődő emberekre.

Ipolyszög. Közelebb lépvén aztán rögvest megállapíthattuk, ő nem más, mint egy ötletes helyre tett, amúgy általában a szüreteken megjelenő bábu, így attól sem kellett félnünk, hogy netán a következő pillanatban lezuhan a magasból.

Első utunk az evangélikus templom mellett elhaladó szűk utcán az aszfaltrajzverseny felé vezetett. Kisebb és nagyobbacska gyerekek térdeltek a forgalom előtt lezárt szakasz közepén, és különböző színű zsírkrétákkal készítették remekműveiket. A fényképezőgépet meglátva egy szöszi kislány azonnal nőies pózba vágta magát és büszkén mutatta, ő már nemsokára befejezi az alkotást. A két lépéssel mellette dolgozgató tizenéves legény azonban eléggé illúzióromboló volt számunkra, amikor megpillantottuk kezében az égő cigarettát.

Visszatérve a művelődési házhoz egy, a kora délutáni időponthoz képest igencsak „kapatos” fiatalember parolázott velünk, de a felénk közeledő polgármester, Kárdási Jánosné láttán jobbnak vélte odébb ballagni.

A polgármesterrel rövid beszélgetésbe elegyedve néhány szót váltottunk a kisközség elképzeléseiről. A legnagyobb feladat éppen ennek a romos művelődési háznak – amelyben pedig a hetvenes-nyolcvanas években még hazai élzenekarok adtak koncertet – a rendbetétele lenne. Sajnos önerőből mindezt lehetetlen megoldani, a pályázatokon pedig eddig nem jártak sikerrel, de remélik, hogy a megyei fejlesztési biztos, Balla Mihály országgyűlési képviselő közbenjárásával találnak a felújításra komolyabb forrásokat. Addig is elvégzik majd a legéletbevágóbb tatarozási munkákat, például a tetőszerkezet hibáinak kijavítását. Benézve az ablakon igen elszomorító látványt nyújtott a kultúra helyi otthona, lehet, talán érdemesebb lenne az egészet lebontani és egy újat, szépet emelni fel helyette.

Miközben ezeken az eszmefuttatásokat végeztük, benépesült a színpad is. Citerások és énekesek lépdeltek fel, az Érsekvadkerti Népdalkör és a Göncöl csoport tagjai, akik vidám nótázással szórakoztatták a falatozó közönséget.

Mintegy fél óra elteltével búcsút intettünk a családias falunapnak, indulva a hétvégi sajtótúránk következő állomására.

Hegedűs H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!